Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

GRČKE MERE ŠTEDNJE SMRTONOSAN LEK

(0) Send to friend Print Petak, 10. Februar, 2012.| Autor: Agencija FoNet

Policija suzavcem rasterivala demonstrante u centru Atinekoji su je gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima



ATINA - U centru Atine danas je došlo do sukoba policije i demonstranata koji protestuju protiv novih mera štednje, koje je vlada juče prihvatila kako bi dobila novu tranšu pomoći od 130 milijardi evra.
 
Policija je koristila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su je gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima, a za sada nema podataka da li je bilo povređenih i uhapšenih.
 
U saopštenju policije navodi se da su danas u centru Atine održavana dva odvojena protesta. Na skupu koji su organizovali komunisti bilo je više od 10.000 ljudi, i on je protekao bez incidenata. Na drugom skupu bilo je oko 7.000 ljudi koji su se kretali prema trgu Sintagma, želeći da dođu do zgrade parlamenta. Iz te kolone se izdvojila jedna grupa koja je ušla u sukob sa policijom.
 
Demonstracijama u Atini obeležen je početak dvodnevnog generalnog štrajka, koji je proglašen juče kada je saopšteno da je vlada prihvatila sve zahteve Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, ali i privatnih kreditora za smanjenjem potrošnje. 
 
Poglavar pravoslavne crkve Grčke, arhiepiskop atinski Jeronim, izrazio je bojazan da najnoviji program štednje grčke vlade, koji je preduslov spoljne pomoći za konsolidaciju ekonomije, predstavlja "smrtonosni lek".
 
U pismu premijeru Lukasu Papademosu, arhiepiskop izražava ozbiljne sumnje u mere štednje i ističe da zbog krize raste broj samoubistava, beskućnika i nezaposlenih.
"Besprimerno strpljenje Grka je na kraju, strah nadvladava bes, opasnost od socijalne eksplozije se više ne može ignorisati", napisao je arhiepiskop Jeronim, a prenosi Verska informativna agencija.
 
Poglavar grčke crkve kaže da je jasno da se drama ovim ne privodi kraju i da će ona dobiti nove, nekontrolisane razmere. "Rizikuju se standard i bogatstvo zemlje, ali i sloboda, demokratija i nacionalno dostojanstvo", naveo je arhiepiskop Jeronim.
 
Novim merama grčke vlade predviđeno je otpuštanje više desetina hiljada državnih činovnika, znatno se smanjuju penzije, a minimalna plata se smanjuje na 590 evra mesečno.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου