Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Grčki dogovor već uračunat u cenu evra


Evro je ojačao u sredu na međunarodnim tržištima na najviši nivo u dva meseca prema dolaru zbog optimizma ulagača da je na pomolu dogovor grčkih stranačkih čelnika, potreban za dobijanje drugog paketa pomoći a time i za sprečavanje nekontrolisanog bankrota Grčke.
novac-evro3
Evro je nakratko u takvim okolnostima dostigao 1,3289 dolara, najviši nivo od 12. decembra, da bi se potom stabilizovao na oko 1,3270 dolara. Zabeležio je i najviši nivo u sedam nedelja prema jenu, od 102,449 jena. Potom je odustao od dela dobitaka, te se njime trgovalo po 102,00 jena.

Dolar je ostao nepromenjen prema jenu i njime se trgovalo po 76,75 jena.

Analitičari međutim iskazuju skepsu spram najnovijeg uzleta evra, tumačeći kako je skorašnji dogovor u Grčkoj već uračunat.

Nakon niza odlaganja u pregovorima, čelnici grčkih stranaka trebali bi na današnjem sastanku da postignu dogovor o još oštrijim merama štednje kako bi osigurali novi paket međunarodne pomoći.

"Ako dogovor bude postignut, biće to dobra vest za evro. Ipak, to je već uračunato u cenu. Oporavak bi stoga mogao biti prilično ograničen i kratkoga daha. Šire probleme unutar evrozone biće još teže rešiti", kazao je strateg u Morgan Stanleyu Ian Stannard.

Otpornost evra takođe se delimično pripisuje jeftinim trogodišnjim zajmovima Evropske centralne banke (ECB) koji su osigurali veliku likvidnost u bankarskom sektoru i pomažu jačanju interesa ulagača za rizičnijom imovinom, tumači Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.

ECB će drugu po redu aukciju trogodišnjih zajmova održati krajem februara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου