Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Kriza utiče na evropsku buducnost regiona


BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da vreme ekonomske krize ne utiče pozitivno na evropsku budućnost zapadnog Balkana, ali i izrazio uverenje da će evropske integracije ostati prioritet ove i svake druge vlade u Srbiji.

"Nema sumnje da postoje političke posledice ekonomske krize čiji je epicentar u Evropi i da one ne utiču pozitivno u smislu evropske budućnosti zapadnog Balkana. Ne utiču dobro kada je reč o vremenu u kojem je trebalo da se okonča evropski proces", objasnio je Jeremić na promociji knjige "Regionalne inicijative i multilateralna saradnja na Balkanu" autora pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Duška Lopandića i Jasminke Kronje iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Govoreći o odnosima u regionu, Jeremić je izneo mišljenje da "Srbija ima danas odnose u regionu koji su verovatno najbolji od početka jugoslovenske tragedije".

"Verujem da nakon angažovanja ove vlade u protekle četiri godine, koja je za svoj prioritet imala regionalnu saradnju, pomirenje i zatvaranje nekih prilično bolnih poglavlja iz istorije, imamo razloga da gledamo sa sigurnošću u budućnost", istakao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je kazao da regionalna saradnja ima sve veći značaj u međunarodnim odnosima u ovom delu sveta i da ćemo, zbog složenog doba u kojem živimo, "biti sve više upućeni jedni na druge, rašće potreba za produbljivanjem, inovacijom i načinom saradnje na zapadnom Balkanu".

"Evropski proces, budućnost zapadnog Balkana u Evropi je bio i ostaće prioritet ove i uveren sam i svake druge vlade koja bude u budućnosti", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je naglasio da Srbija ima razloga da bude zadovoljna svojim doprinosom regionalnoj saradnji proteklih godina, naročito godinom koja je iza nas, podsetivši na uspešno predsedavanje Srbije "praktično svim regionalnim organizacijama koje imaju ozbiljan angažman na ovom geografskom prostoru".

"Period predsedavanja je do sada protekao u najboljem redu, bez ikakvih problema koji bi bili vredni pažnje", podvukao je Jeremić.

Kad je reč o predsedavanju Srbije Procesom za saradnju na jugoistoku Evrope (PSJE), Jeremić je istakao proces reforme ove organizacije.

Jeremić je preneo da je ovih dana uputio pismo zemljama članicama PSJE s molbom da iznesu svoje ideje za unapređenje rada PSJ a imajući u vidu nove izazove.

On je rekao da je Srbija dobila izuzetnu čast i poverenje zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da predsedava ovom organizacijom 2015., u godini koja je jubilarna, 40. godišnjicu od osnivanja ove institucije.

“Taj jubilej može biti obeležen novim inicijativama, možda deklaracijom koja reflektuje put napred, a možda će biti prilike za samit u Beogradu”, istakao je Jeremić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου