Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Lavina progutala 11 kuća na Kosovu

11. februar 2012. 13:57 > 14:35
Jedna osoba je poginula, a 11 kuća je zatrpano lavinom u selu Restelica u opštini Gora na jugu Kosova. Srbi u delovima Kosova vape za pomoć.
Za sada se ne zna koliko je osoba zatrpano u goranskim kućama i da li su preživele udar lavine.

Prema informacijama od meštana, osoba koja je preminula izvučena je iz jedne od zatrpanih kuća i lekari lokalnog Doma zdravlja nisu uspeli da joj spase život.

Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snega, a otežane su i telefonske veze.

U akciju spašavanja uključen je turski Kfor koji je u nekoliko navrata pokušao da pomogne meštanima, ali je to teško izvodljivo zbog loših vremenskih uslova.

Kfor je zajedno sa lokalnom samoupravom angažovao mehanizaciju da pročisti zavejani put koji vodi prema Restelici.

I srpsko stanovništvo u zavijanim selima na Kosovu i Metohiji je u kritičnoj situaciji i traži pomoć jer ne mogu da izađu iz kuća, javlja Srna.

U selima Boljevce, Jasenovik, Makreš, Mramor i Kolić, u opštini Novo Brdo, zavejano je više srpskih staračkih domaćinstava.

Srbi iz sela Boljevce uputili su apel da im bude dostavljena hrana, a pomoć traži i stanovništvo srpskih sela Slivovo, nadomak Gračanice gde je u zaseocima Pavići, Perići i Perovići zavejano više domova.

Do Srba u opštinama Novo Brdo i Kosovska Kamenica u poslednjih mesec dana nisu stigli nijedno terensko vozilo ili čistač, pa se o njihovom zdravstvenom stanju ništa ne zna niti ima mogućnosti da nadležni sa njima uspostave bilo kakav kontakt.

U zaseoku Kušnice, nadomak Gračanice, jedan hrvatska porodica zavejana je već sedmi dan. Reč je o stočarskoj porodici sa oko 300 ovaca.

"Traže hitnu pomoć, pa smo zatražili pomoć Kfora i Kosovskih bezbednosnih snaga, čiji je zadatak da intervenišu u vanrednim situacijama", rekla je Srni direktor javnih službi u opštini Gračanica Jelena Stojanović.

Ona je dodala da su očekivanja da je put prema ovom mstu biti probijen tokom dana, ali ističe da je olujni vetar, koji duva od sinoć, ponovo zavejao većinu lokalnih puteva.

Snežni nanosi u planinskim predelima u regionima Peći, Štrpca, Dragaša, Novog Brda i Kosovske Kamenice dostižu visinu i do tri metra.

Neprohodni su putevi prema Crnoj Gori i Makedoniji, a policija vozačima savetuje da izbegavaju kretanje preko prevoja prema Kosovskoj Kamenici i Novom Brdu.

Na Kosovu i Metohiji temepratura je jutros pala na 10 stepeni ispod nule. Zbog snežnog nevremena škole ne rade.

Proglašeno je vanredno stanje ali, ako je suditi po aktivnostima i reakcijama kosovskih vlasti, preostali Srbi, posebno u planinskim opštinama poput Novog Brda i Kosovske Kamenice, jedino se mogu nadati prestanku padavina i otopljavanju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες