* Zagrevanje ulja dok ne počne da se dimi: Većina recepata započinje rečima „dobro zagrejte ulje...“ Potrebno je vreme da se ringla ugreje, tako da najčešće sipamo ulje i okrenemo se od šporeta da radimo nešto drugo dok se zagreje. Ali, odjednom ugledamo dim, što je, navodno, znak da se ulje ugrejalo. E, tu grešimo! Ne samo da većina ulja promeni ukus kada počne da se dimi, već iz njih nestaju dobri antioksidansi i stvaraju se štetna jedinjenja. Možete bezbedno i zdravo da pržite na bilo kom ulju ne čekajući da ono počne da se dimi. Dovoljno je da bude vruće, ali ne čekajte da počne da cvrči
* Preterano mešanje: Poželjno je mešati jelo da ne bi zagorelo, ali ni u tome ne bi trebalo preterivati jer će se pretvoriti u kašu. Dakle, mešajte povremeno, osim ako u receptu nije naglašeno da to radite neprestano.
* Prepuna šerpa: Ponekad je tokom kuvanja neophodno strpljenje. Možda vam deluje da će se jelo skuvati brže ako šerpu napunite do vrha, ali to zapravo usporava kuvanje i krajnji rezultat je kašasta masa. Takođe, kada u šerpu stavite previše mesa, na taj način naglo smanjujete temperaturu u posudi, što može da dovede do slepljivanja mesa i niza drugih problema.
* Ne dozvoljavate mesu da se „odmori“: Gladni ste i odmah počinjete da jedete meso koje ste upravo ispržili. Sačekajte! Dozvolite mesu da malo odstoji pre nego što počnete da ga sečete jer će biti sočnije. Ako ga odmah sečete iz njega će momentalno izaći svi sokovi i završiti na vašoj dasci ili u tanjiru umesto u mesu. Kada je reč o manjim komadima mesa, neka odstoje od 5 do 10 minuta, a ako ste ispekli veće komade ili recimo celo pile, sačekajte da odstoji do 20 minuta.
* Ispiranje mesa neposredno pre kuvanja: Ako perete meso pod mlazom vode, kontaminiraćete sudoperu bakterijama koje kasnije mogu da izazovu bolesti. Radije prebrišite meso papirnim ubrusima umesto da sa njega spirate neželjene delove.
* Vatrostalno posuđe u rerni: Za sve recepte u kojima se zahteva pečenje u rerni, ipak koristite metalne plehove, jer oni sigurno mogu da podnesu visoke temperature. Ako vatrostalne posude stavite u zagrejanu rernu mogu da se očas posla pretvore u stotine komada stakla. Moraćete da čistite nered u rerni, a i ponovo da spremate isto jelo.
* Previše umućen puter: Kada pripremate puter za pečenje ili bilo šta drugo za šta vam je potrebna velika količina brašna, naravno da želite da sve bude dobro sjedinjeno. Zbog toga uglavnom koristite mikser. Ali, upamtite, previše mešanja nije dobro. Mehaničko sjedinjavanje često dovodi do toga da jelo kada se ispeče bude pretvrdo. Umesto toga, ručno sjedinite puter sa brašnom, pa tek onda ga mutite mikserom.