Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA: NEMA TV SERIJA ZA VREME POSTA!

(4) Send to friend Print Februar, 2012.| Autor: Agencija TANJUG

Ruska pravoslavna crkva traži od vernika da ne gledaju "glupe serije" jer one "ubijaju vreme" kao ni otupljujuće šou-programe i filmove jer se bez njih "može živeti lepše"


MOSKVA - Predstavnik Moskovske patrijaršije zatražio je od vernika da u vreme upravo otpočetog Uskršnjeg posta izbegavaju da gledaju televiziju, posebno "glupe serije" jer one "ubijaju vreme".
Crkva ne preporučuje ni gledanje otupljujućih šou-programa, filmove, jer se bez njih "može živeti lepše". Ne preporučuje se ni korišćenje interneta jer, kažu, da vreme u postu treba koristiti na ono što je dobro i korisno, prenela je Verska informativna agencija (VIA).
 
Prema tumačenju Crkve Informativni programi može se, pak, gledati "spokojno", kao i obrazovni program i koncerti klasične muzike. Pojedini ruski mediji su, kako se navodi, ovu preporuku Crkve ironično prokomentarisali: "Gledajte državni kontrolisani program vesti - živećete bolje".
 
Crkva preporučuje da pravoslavni roditelji treba da traže da u školama užina za učenike bude posna, jer na to oni "imaju pravo". Nije strašno da deca imaju skromniju hranu. Napominje se da deca u postu ne moraju da se pridržavaju "manastirskog ustava". Što se ishrane odraslih bez mesa tiče, dodaje se, da ne treba ugađati stomaku i pasti u greh "crevougodija".
 
Crkva je kritikovala ruske medije koji, kako se navodi, obično sugerišu jedenje ribe u postu. Iz Patrijaršije, međutim, poručuju da je riba dopuštena samo dva puta, na dan praznika Cveti i na Blagovesti, ukoliko ovaj drugi praznik, kako se dodaje, ne padne tokom Velike nedelje.
 
Ribu, međutim, smeju da jedu "radni ljudi" među koje Crkva ubraja i svoju administraciju i studente teologije, ali ne i sveštenstvo i monaštvo. Spor oko ribe u postu u Rusiji se vodi u vreme svakog Uskršnjeg posta. I sada neki ukazuju na to da  u grčka pravila sadržana u monaškom Tipiku restriktivna i zabranjuju ribu u postu, dok staroruska pravila dopuštaju ribu svake nedelje u postu.
 
Dilemu oko toga da li se tokom posta smeju imati "bračni odnosi", Crkva je prelomila i odgovorila sa "ne". Ipak, kako se navodi, poznati jeromonah Dimitrije Peršin, usudio se i dao "razrešenje" na tu zabranu.
 
U prošlogodišnjoj reprezentativnoj anketi u vreme posta, ustanovljeno je da 49 odsto Rusa ne vidi smisao u postu. Među vernicima taj postotak iznosi 44 odsto, dok mladi od 18 do 24 godine u 63 odsto slučajeva ne video smisao u postu.
 
Od onih koji poste 24 odsto ih smatra da post "pročišćuje i izbavlja od grešnih pomisli", kod pet odsto on znači pokajanje, a dva odsto se inspiriše za dobra dela. Osam odsto nalazi medicinsko objašnjenje pročišćavanja organizma, dok tri posto vernika se pridržava pravila iako u tome ne vidi nikakav smisao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου