Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Na Dunavu kod Zemuna krenuo led i oštetio splavove

19.02.2012 17:10

BEOGRAD - Zbog leda koji je počeo da se topi i kreće Dunavom kod Zemunskog keja, kao i pored Hotela "Jugoslavija", došlo je do "sudara" više marina i splavova, a čamci i brodići su se "naslagali" jedan na drugi.

Vlasnici objekata i plovila na tom delu Dunava čine sve kako bi odblokirali svoje čamce iz ledenih okova, i spasili ih od uništenja.

Kod Zemunskog keja potonuo je jedan brod-restoran, a rečna policija je primila dojavu da se sa veza kod hotela "Jugoslavija" otkačio brod - restoran "Aleksandar", i odmah je upućena patrola rečne policije.

Tanjugovi reporteri su sa lica mesta javili da je u kasnim popodnevnim satim počeo da se topi i pomera led na Dunavu kod Zemuna, zbog čega su oštećena brojna plovila privezana uz obalu, a jedan splav je potonuo.

Marina "Nautek", koja se nalazi kod Zemunskog keja, udarila je u marinu "Bond" nošena ledom i tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem.

Splav-marina "Sidro" nastradala je u "domino efektu", tako da se sada do nje može doći samo improvizovanim mostićem, ali oni koji se na njoj nalaze i pokušavaju da je oslobode ledenih okova upozoravaju znatiželjne da ne prilaze, jer nije bezbedno.

Iza tih marina se vidi nekoliko desetina čamaca koji plutaju ili ih je matica "popela" na led, a ima i onih koji se nalaze na sredini reke, delom su na vodi, a delom na santama.

Nešto bliže Beogradu splavovi su takođe oštećeni od udaraca jednih o druge, na nekima se vide i rupe i oštećenja. U pomoć su pritekli mnogi, a među njima i građani kod Restorana "Ada", koji su upozoravali da se splavu ne prilazi, jer je njegovo pomeranje dovelo i do pomeranja bandere i dovoda struje.

Tako je i na drugim splavovima, pokidani su vezovi, mostovi su se ili srušili u Dunav ili "podigli" tako da se njima ne može doći do objekata, već se koriste alternativna sredstva.

Jedan od onih koji su među prvima pritekli u pomoć je poznati "ekspert za splavove" Stanoje Marinković, koji tvrdi da se ovo ne bi desilo da je led razbijen na vreme. Medutim, neki smatraju da bi u tom slučaju situacija bila i lošija.

Svi splavovi iza Hotela "Jugoslavija" su pribijeni jedan uz drugi i pretrpeli veća ili manja oštećenja, a vlasnici i njihovi prijatelji pokušavaju da ih odvoje i "zakrpe" rupe.

Kako su Tanjugu rekli pripadnici policije na licu mesta, nema povređenih među vlasnicima čamaca, niti među gostima koji su se u tim momentima našli na dunavskim restoranima.

Veslački klub pretrpeo veliku štetu od leda

NOVI SAD - Najveću štetu od leda na Dunavu kod Novog Sada pretrpeo je Veslački klub “Danubijus”, čijih je nekoliko čamaca, zajedno s ledenim santama, otplovilo više kilometara nizvodno, saopštio je danas Pokrajinski štab za vanredne situacije.

Zbog niskog vodostaja Dunava ne očekuju se veći problemi, ali će, ukoliko bude potrebno, led biti lomljen prema mostu kod Beške i prema Slankamenu, gde je više kilometara ledostaja.

Pokrajinski štab je konstatovao da je potrebno, na nivou okruga i lokalnih samouprava, formirati stručno-operativne timove za odbranu od poplava i da u njih budu uključeni najodgovorniji iz organa i organizacija u oblasti vodoprivrede, a posebno iz organa jedinica lokalne samouprave.

U Pančevu je već formiran stručni tim za odbranu od poplava, koji je počeo da prikuplja informacije o raspoloživim snagama i sredstvima koji će se angažovati u slučaju poplava.

Štab za vanredne situacije dao je nalog da inspekcijske službe Grada Pančeva pregledaju lokacija na kanalskoj mreži gde mogu da nastanu zagušenja, a dat je i zadatak Vodoprivrednom preduzeću "Tamiš-Dunav" da formira ekipu koja će utvrditi ispravnost mehanizacije koja je predviđena za odbranu od poplava.

Opštinski štab u Žitištu izveštava da je u toj srednjebanatskoj opštini od posledica snežnog nevremena palo još šest pomoćnih objekata pa ih je ukupno 16, uz još dve srušene kuće u Srpskom Itebeju.

Vlasnica jedne od njih je prebačena u privremeni smeštaj u Žitištu i preduzete su mere za njeno medecinsko zbrinjavanje, jer je reč o bolesnoj osobi, dok iz druge srušene kuće stanari nisu evakuisani jer je procenjeno da mogu da se smeste i borave u drugom delu kuće.

Broj srušenih objekata u toj opštini mogao bi da bude znatno veći narednih dana ako počne naglo topljenje snega a postoji i bojazan od pojava površinskih voda koje će ugroziti stambene objekte, pa se u tom smislu preduzimaju mere da se pregledaju svi kanali i pročiste tamo gde je to neophodno.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....