Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

NBS nemoćna, investitori 'izlaze' iz dinara


Dok centralna banka štiti devizne rezerve od špekulanata i ne izlazi na tržište s većom količinom deviza, dozvoljavajući da dinar pada sve niže, privrednici i građani sve više strepe.
dinar6
U ponedeljak je centralna banka intervenisala sa 80 miliona evra, ali kako dinar nije uspela da ojača, barem ga je zadržala od sunovrata.

U ovom trenutku niko ne želi da potvrdi da je sadašnji nivo deviznog kursa prolazno stanje, kao ni da ukaže u kom pravcu će nastaviti da se kreće. Jedino se ekonomisti slažu da će dinar blago da pada do pred izbore, a onda bi mogao značajnije da ojača. Takođe, teško je proceniti kakav će uticaj imati na cene, ali se ekonomisti slažu da su poskupljenja neminovna.

Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže da je uloga NBS da štiti planirani nivo inflacije i stabilnost nacionalne valute. "Špekulanti ne postoje, postoje kamatno svesni investitori koji će, nažalost, 'izlaziti' iz dinara."

On napominje da nivo i struktura deviznih rezervi ne garantuju održanje stabilnosti deviznog kursa dinara. "Očekujemo da može doći do prestanka investiranja u državne hartije od vrednosti, izvlačenja dinara iz njih i pretvaranja u devize."

U ovoj godini, naša centralna banka ima mogućnost da za odbranu kursa utroši do dve milijarde evra, ali je pitanje čime bi posle toga popunila svoje trezore.

"Kurs dinara je nerealan i on je, u osnovi, nestabilna valuta, a mogućnosti NBS da ga odbrane vrlo su ograničene. To će sve više dolaziti do izražaja", ističe Živanović.

Pad dinara u bliskoj budućnosti, kako kaže Živanović, može biti kontrolisan intervencijama NBS na deviznom tržištu. Međutim, treba očekivati njihovu sve veću uzdržanost i opreznost u pogledu njihovog topljenja usled svesti da su glavni kanali priliva deviza i popune deviznih rezervi - prihodi od stranih direktnih investicija, prilivi po osnovu investicija u državne hartije i repo transakcije koje su na izmaku

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου