Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Od 2015. zabrana pušenja i u kućama?

Od 2015. godine, pušači će najverovatnije čak i u svojim domovima morati da se kriju od familije i komšija kada se užele duvanskog dima!
Dolazi vreme da se pušači kriju po kućama i uživaju u ilegali
 
Naime, kako “Alo!“ saznaje, u državnim institucijama postoji incijativa da se, kao i u nekim zemljama u inostranstvu, zabrana pušenja proširi i na stambene jedinice, te nije nemoguć scenario da pušači zbog zapaljene cigarete u dnevnoj sobi plate kaznu!
 


Trećina duvani

U Srbiji je u utorak obeležen Dan borbe protiv pušenja, a prema poslednjim statistikama, u zemlji svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

- Do 2015. godine, planirano je da se postojeći zakon dopuni zabranom pušenja na svim javnim i radnim mestima. Naša želja je da se u te dopune uključi i zabrana pušenja u domaćinstvima - kaže za “Alo!“ dr Anđelka Dželetović, šef kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“. Na pitanje da li očekuje negativnu reakciju građana i kako bi tako nešto moglo uopšte da se kontroliše, ona odgovara:

- Kada se pričalo o ovom aktuelnom zakonu, mnogi sugrađani, ali i stručnjaci, bili su sumnjičavi. Ipak, pokazao se delotvornim. Naša statistika pokazuje da od donošenja novog zakona čak jedna petina domaćinstava ne dozvoljava pušenje u svom domu, a jedna desetina ne dozvoljava pušenje čak ni na terasi ili u dvorištu, a čak 93 odsto pušača svesno je da duvanski dim ugrožava ljude u njihovoj okolini. Ne vidim zašto ne bismo poštovali svetske standarde i išli u korak sa svetom, stazama koje su već utabane - napominje Dželatović.
 


Kažnjeno 67 pušača

Prema rečima Marije Jevtić, pomoćnika ministra zdravlja, za nešto više od godinu dana, koliko se primenjuje Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, u Srbiji je obavljeno 130.000 inspekcijskih nadzora u kojima su učestvovale santarna, turistička i tržišna inspekcija, kao i inspekcija rada. Zbog nepoštovanje zabrane napisano je 417 kazni, od toga je 67 osoba kažnjeno pojedinačno sa 5.000 dinara.

Međutim, da svetski standardi ne odgovaraju baš svima tvrdi naša sugrađanka koja živi u “nepušačkoj“ zgradi u prestonici Velike Britanije.

- U mojoj zgradi je zabranjeno pušenje, pa tako kada mi dođu prijatelji, mahom iz Srbije, ispod vrata stavljam krpe i novine kako se dim ne bi širio i kako me neki komšija ne bi prijavio. Poprilično je traumatično živeti u takvoj sredini - kaže Ivana M. (33), koja živi u Londonu.

U Ministarstvu zdravlja pak tvrde da se “to još uvek nije našlo na dnevnom redu“.

- To pitanje još uvek ne razmatramo jer su nam trenutno cilj implememtacija i poštovanje postojećeg zakona, koji za sada daje dobre rezultate - kaže Marija Jevtić, pomoćnik ministra zdravlja.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες