Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

OTKRIVENO DRVO SA NAJDEBLJIM STABLOM U SRBIJI

(0) Send to friend Print .| Autor: Agencija BETA

Stablo bele topole, otkriveno u Pomoravlju, staro je između 180 i 200 godina, prečnik mu je 3,28, a obim 10,3 metara, dostiže visinu od 36,3 metara i širinu krošnje od oko 32 metra


JAGODINA - Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da je u Pomoravlju otkriveno drvo bele topole (Populus alba) za koje stručnjaci smatraju da ima najveći prečnik stabla registrovan u Srbiji 3,28 metara.

Procenjeno je da je stablo staro između 180 i 200 godina, i istaknuto da uprkos izvesnim oštećenjima koja su uočena, topola nije izgubila vitalnost, ali ni statičku stabilnost.

U saopštenju se ističe da je stablo bele topole, koje je otkriveno na granici teritorija Jagodine i Batočine, po svim merilima iznad proseka svoje vrste, jer dostiže visinu od 36,3 metara i širinu krošnje od oko 32 metra. Obim stabla je 10,3 metra, dok površina pod krošnjom iznosi 816,45 metara kvadratnih.

Bela topola je biljka koja brzo raste i dostiže visinu od 18 do 30 metara i širinu od 12 do 15 metara. Kratkog je životnog veka, a naseljava stanište bogato vlagom i svetlošću.

Drvo je otkriveno prilikom istraživanja koje je imalo za cilj stavljanje pod zaštitu budućeg specijalnog rezervata prirode "Brzansko moravište" koji se prostire granicom opština Jagodina i Batočina.

U Zavodu za zaštitu prirode naveli su da je u tom delu Pomoravlja nekada bile razvijene vrbove i topolove šume, dok su danas ta područja uglavnom pretvorena u poljoprivredno zemljište.

"Brzansko Moravište", kao prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog rečnog meandra, jedno je od poslednjih očuvanih močvarnih staništa u dolini Velike Morave.

Zavod za zaštitu prirode poziva građane koji znaju za stablo većih dimenzija taj podatak jave toj instituciji

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες