Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

PORUKA MERKELOVE: GRCI, IZAĐITE IZ EVROZONE!

PISMO IZ KABINETA KANCELARKE

(0) Send to friend Print Ponedeljak, 27. Februar, 2012.| Autor: Ekipa Kurira

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih prvi je član vlade u Berlinu koji je otvoreno pozvao Grčku da napusti evropsku monetarnu uniju


BERLIN - Probio led.
Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih postao je prvi član kabineta kancelarke Angele Merkel koji je otvoreno predložio da Grčka napusti evrozonu.
Kako piše Špigl, Fridrih, lider konzervativne Hrišćanske socijalne unije (CSU), koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj stranci (CDU) kancelarke Angele Merkel, rekao je da će Grčka imati veće šanse da dovede u red svoje finansije ako prestane da koristi evro.

- Šanse Grčke da se obnovi i postane konkurentnija svakako su veće izvan monetarne unije. Ne kažem da Grčka treba da bude izbačena, nego treba stvoriti podsticaje koje ona neće moći da odbije - rekao je Fridrih.

Ovakav stav i ranije su izražavali članovi CSU, uključujući njenog predsednika Horsta Zehofera, ali je Fridrih prvi član kabineta Merkelove koji je otvoreno govorio o izlasku Grčke iz evrozone. Merkelova se dosad izjašnjavala protiv izlaska Grčke iz monetarne unije EU.

U međuvremenu je nemačko Ministarstvo finansija saopštilo da se više od 160 nemačkih poreznika prijavilo da kao volonteri rade u Grčkoj, kako bi pomogli toj zemlji u efikasnijoj naplati poreza.

Šojble: Ne davati novac dužnicima

Iz Meksika se, uoči susreta čelnika G20, oglasio i nemački ministar finansija Volfgang Šojble. On je kritikovao zamisao o „beskonačnom ubrizgavanju novca“ u finansijski sistem evrozone kako bi se pomoglo zemljama u dužnicima.

- Biću jasan: nema nikakvih ekonomskih opravdanja za slušanje poziva na beskonačno ubrizgavanje novca u fondove za spasavanje i puštanje u pogon štamparije novca Evropske centralne banke. Sve to neće pomoći tim zemljama da prebrode svoje dugoročne probleme i da se smiri stanje na tržištima - rekao je Šojble

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....