Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Proizvodnja meda: Zbog velike tražnje, država nudi i bespovratna sredstva


Srbija je poslednjih godina uznapredovala u proizvodnji meda, izvozi uglavnom na evropsko tržište, a postoje ogromni potencijali za povećanje izvoza.
med-pcelarstvo
Jedino što, prema mišljenju nadležnih, našoj zemlji fali, je veći broj pčelara.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je na otvaranju simpozijuma Svetske pčelarske organizacije Apimondije i četvrtog državnog pčelarskog sajma u Beogradu da naša zemlja koristi manje od 1 odsto svojih mogućnosti u toj delatnosti.

2010. je bila izvanredna godina za domaće pčelarstvo, izvezeno je više od 2.000 tona meda iz Srbije, uglavnom na tržište Evropske unije. EU je najznačajniji kupac meda iz Srbije, a najviše se plasira bagremov, suncokretov, lipov i livadski med. Tržište Evrope je 'nezasito' i za njega samo treba imati kvalitetan med. Izvoz van Evrope je prethodnih godina bio simboličan. Trenutno se radi na marketingu i osvajanju novih tržišta, kao što su arapske zemlje.

Neohodno je raditi na unapređenju proizvodnje i uvećanju broja pčelara.

"Danas se oko 12.000 ljudi u Srbiji bavi ovom poslom, a nema razloga da ih ne bude mnogo više", kaže Petrović, dodajući da se veliki broj poljoprivrednih gazdinstava može baviti pčelarstvom kao dodatnom delatnošću.

Finansijska podrška proizvodnji

Petrović je najavio nastavak finansijske podrške proizvodnje meda, i to putem subvencionisanih kredita čiji će fiksna kamatna stopa biti ispod osam odsto, koliko je iznosila 2011, dodajući da će uskoro biti objavljena uredba koja će potpuno definisati kamatu i proceduru dobijanja sredstava.

Takođe, iz dela agrarnog budžeta koji se odnosi na organsku proizvodnju biće davana i bespovratna sredstva za pčelarstvo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες