Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Protest Srba u Gračanici zbog hapšenja u Gnjilanu

Više stotina Srba danas je u Gračanici protestovalo zbog prošlonedeljnog hapšenja Srba u gnjilanskoj opštini i kako je rečeno, nasilja kosovske policije nad civilima za vreme hapšenja.
Na skupu su govorili Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, kao i Vesna Mikić, takođe poslanik JSL.

Miting je organizovala nevladina organizacija Evropski pokret Srba na Kosovu i Metohiji.


 
Na skupu je pročitano pismo upućeno visokoj predstavnici Evropske unije Ketrin Ešton i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton. U pismu se njih dve upozoravaju na sve učestalije obračune Albanaca u kosovskoj policiji sa srpskim življem. Navodi se da pri hapšenjima Srba, po pravilu, ne učestvuju policajci srpske nacionalnosti.
Dodaje se da hapšenje zaposlenih u MUP-u Srbije u kod Gnjilana i represija koja je primenjena pri tome nisu usamljeni slučaj i da bi, ako se takve akcije ponove, Kosovo moglo postati monoetničko, bez Srba.

Nakon čitanja pisma, Srbi su organizovali protestnu šetnju do manastira Gračanica.

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU uhapsili su u subotu 25. februara šestoricu Srba sa područja Gnjilana, među kojima su četvorica radnika PU Gnjilane koji je izmešten u Vranje i Mladen Dimitrijvić, matičar u penziji, koji se terete za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti". Šesti uhapšeni je nakon saslušanja pušten.

Ostaloj petorici je određen pritvor do 30 dana, a osumnjičeni su smešteni u pritvorske jedinice u okružnim zatvorima u Prištini i Gnjilanu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες