Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ruski MIP: Strane misije na Kosovu treba da su nepristrasne

Autor: Beta
Moskva - Ruski diplomata Konstanitin Dolgov potvrdio je u susretu sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu neophodnost efikasnih i nepristrasnih dejstava tih snaga, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za inostrane poslove.

U saopštenju se navodi da je Dolgov, izaslanik Ministarstva za ljudska prava, pitanja demokratije i vladavine prava, imao radne konsultacije o humanitarnim aspektima kosovske problematike u Beogradu i na Kosovu od 20. do 22. februara. Dolgova su primili ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, a imao je susrete i sa rukovodstvom niza ministarstava i srpskim nevladinim organizacijama. U Prištini je razgovarao sa šefovima misije UN, OEBS i EU, a u Kosovskoj Mitrovici sa liderima kosovskih Srba, navodi se u saopštenju.
- Srpska strana je predstavila konkretna svedo
čenja o daljem pogoršanju situacije na Kosovu u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, nastavku kršenja zakonskih prava i interesa Srba i drugih etnič
kih manjina u pokrajini od strane albanskih struktura na Kosovu - navelo je rusko Ministrastvo.
U saopštenju se navodi da je u kontaktu sa me
đunarodnim predstavnicima ruska strana potvrdila neophodnost efikasnog i nepristrasnog ponašanja tih organizacija, u skladu sa mandatom, koji im je dao Savet bezbednosti UN.
- Taj mandat im je dat u interesu sprečavanja kršenja ljudskih prava i formiranja monoetničkog društva koje se kosi sa Rezolucijom 1244 SB UN i opštepriznatim demokratskim standardima - dodaje se u saopštenju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου