Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Sneg uklanjaju sva komunalna preduzeća, vatrogasci i vojska »


04. Februar. 2012 | (14:48 -> 19:09), Izvor : Studio B, Komentari: 0 
Mostovi i ulice prvog prioriteta su prohodni, ali je i dalje veoma klizavo. Semafori su isključeni kako bi se ubrzao saobraćaj, koji je usporen. Avionski saobraćaj normalno funkcioniše i snabdevanje električnom energijom je stabilno.
Mehaničkom uklanjanju snega u Beogradu, koje je trajalo i tokom noći, pridružile su se sva komunalna preduzeća, ali i policija, vojska i vatrogasci.
Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Živorada Anđelkovića, osim građana koji su se odazvali pozivu Gradskog štaba za vanredne situacije, tokom dana angažovano je oko 350 kombinovanih mašina, kao i 2.500 radnika.
On je istakao da je policija angažovana u regulisanju saobraćaja, vatrogasci na skidanju ledenica, a komunalna policija je na usluzi, pre svega starijim sugrađanima, kako bi izbegli opasnost od povređivanja na ledu.
Sa saobraćajnom policijom dogovoreno je da se kamioni, koliko je to moguće, preusmeravaju iz centralne gradske zone ka obilaznim putevima.
Anđelković je pozvao Beograđane da u većoj meri koriste javni prevoz, kako bi se izbegle gužve.
Zbog izuzetno niske temperature, ekipe zimske službe Beograd puta bacaju kalcijum hlorid, koji treba da poboljša efekat uklanjanja snega i leda sa ulica. 
Sve ekipe Zimske službe „Beograd puta" su na gradskim ulicama, i glavne saobraćajnice, odnosno ulice prvog prioriteta su prohodne, a saobraćaj se obavlja neometano.
Problem predstavlja nestručno čišćenje trotoara, odnosno ponovno vraćanje snega na kolovoz pa se apeluje na sugrađane da sneg uklanjaju na način da ne ometaju rad ekipa zimske službe.
Na ulicama je 90 ekipa koje raščišćavaju gradske saobraćajnice, 36 multikar vozila, 21 putarski kamion i devet putarskih vozila, što u ukupnom zbiru čini više od 150 vozila na gradskim i regionalnim putevima.
Iz Gradskog štaba apeluju na sve sugrađane da na vreme uklanjaju sneg i led ispred zgrada i poslovnih objekata kako bi se omogućila sigurnost i izbeglo povređivanje ljudi.
Volonterski servis opštine Stari Grad poziva gradjane koji nisu u stanju da čiste sneg ispred zgrada da se jave na telefon 3300 509. I na opštini Vračar, stari i bolesni koji ne mogu da očiste sneg ili izađu u nabavku, mogu da pozovu 3081-555, posle čega će ekipe u roku od 24 sata očistiti sneg.
Vojnici i starešine iz garnizona Beograd priključili su se akciji čišćenja snega u centru grada. Oko 180 pripadnika Garde i Komande za obuku Vojske Srbije raščišćavaju sneg u ulici Kneza Miloša, od Doma Narodne skupštine do mosta Gazela.
Bez problema funckonišu i sve važne službe kao i Hitna pomoć.
Snabdevanje električnom energijom na teritoriji Beograda je stabilno, rekla je portparol Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić i apelovala na građane da racionalno troše struju zbog opterećenja sistema.
Da je situacija u gradu bolja nego juče složila se i načelnica Uprave za vanredne situacije grada Beograda Sanja Žugić, koja je kazala da su dosad uspešno očišćene ulice prvog prioriteta, a da se sada čiste ulice drugog prioriteta.
Aerodrom "Nikola Tesla" i dalje radi punim kapacitetom a u pripravnosti je za slučaj novog talasa snežnih padavina jačeg intenziteta. Kako je navedeno u saopštenju , zimska služba bez prekida uklanja sneg sa piste i manevarskih površina, a avioni se na bezbedan način pripremaju za let.
Prema podacima iz Hidrometerološkog zavoda, u Beogradu je do sada palo 36 centimetara snega, a u nedelju se očekuje da će snežni pokrivač biti preko 40 cm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες