Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

solidarnost s Grckim narodom

”Zarobljenica začaranog kruga Grčka danas doživljava sadašnjost, koja bi vrlo lako mogla postati naša budućnost i to uskoro. «Mi smo laboratorijske pokusne životinje» upozoravaju nas Grci. Ne ostavimo ih same. Gčka nam je bliska i zato «Svi smo mi  Grci!»”

piše Novi Plamen

Prošlog novembra inicijativa je krenula iz grada Nantes-a, da bi se raširila po mnogim krajevima Evrope, kojom se, u znak solidarnosti sa grčkim narodom u jednom od najtežih časova njegove szvremene histroije, traži grčko državljanstvo.
Toj se inicijativi pridružilo i udruženje Piemont-Grčke «Santorre di Santarosa», duboko uvjereno da se treba usprotiviti širenju Evropom – i ne samo Evroom – uvredljive predrasude na štetu cijelog grčkog naroda, predstavljenog u džuture evropskom javnom mnjenju kao narod šaljivih varalica, jedinstven slučaj, crna ovca u Evropskoj Uniji, kako ga često definiraju.
Želimo potsjetiti Evropu «da je prvo sjeme direktne demokracije, zasnovano na ukidanju duga i  na oslobađanju građana, koji su postali robovi zbog duga prije 2500 godina «proklijalo u toj zemlji i da je nedavna historija te zemlja bila povijjest strašnih kušnji, počevši od njenog herojskog i sjajnog doprinosa pobjedi nad nacifašizmom, što je trebalo da bude element zajedničke pripadnosti jednoj novoj Evropi, koju još uvijek priželjkujemo.
Grčki se narod ne boji žrtava, čak ni najbolnijih, ali pravičnih, već odbija da postane žrtvom beskrajnog niza mjera, jednako teških koliko i neefikasnih, zbog krivica što ih treba pripisati ekonomskoj i političkoj vlasti. Grčki se narod osjeća nezaštićen u sučeljavanju s nesposobnošću i pomankanjem imaginacije najvećih predstavnika evropske politike, koji se ne umiju suprotstaviti bezobzirnoj igri velikih financijaških interesa, dok ovi na uvredljiv i ponižavajući način oholo ispoljavaju prezir prema uvjetima života tolikih žena i muškaraca.
A osim toga grčki narod najviše boli što osjeća da mu se po ko zna koji put otima kontrola nad vlastitom sudbinom, o kojoj će odsad odlučivati neumoljiva trijada: Evropska Unija, u kojoj vlada  francusko-njemački «direktorij», Centralna Evropska Banka i Međunarodni Monetarni Fond. Strahujem od stvari koje se rade za mene bez mene, govori jedna od parola, koju su  Grci nosili na velikoj protestnoj manifestaciji.
Zemlja od koje smo odvojeni samo jednim dijelom  i s kojom smo povezani hiljadugodišnjiom historijom, gdje smo ljetovali i čiju smo gostoljubivost i kulturu cijenili, mala zemlja koja nikad nije prestala davati izvrsne proizvode na svim poljima ljudske djelatnosti, upravo ta zemlja mijenja svoj socijalni izgled sve bržim ritmom. Pod baražnom vatrom recesije, nezaposlenosti, rezova na polju socijalnog osiguranja i nepravičnih dažbina, veliki dijelovi stanovništva izgurani su u život ispod praga siromaštva.
Zarobljenica začaranog kruga Grčka danas doživljava sadašnjost, koja bi vrlo lako mogla postati naša budućnost i to uskoro. «Mi smo laboratorijske pokusne životinje» upozoravaju nas Grci. Ne ostavimo ih same. Gčka nam je bliska i zato «Svi smo mi  Grci!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες