Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Specijalni račun za spas Grčke?

Zvaničnici evrozone razmatraju mogućnost otvaranja posebnog računa na koji bi bio stavljan novac za spasavanje Grčke u okviru paketa koji će biti razmotren danas na sastanku ministara finansija tog monetarnog bloka,

Austrijska ministarka finansija Marija Fekter je za Austrijski radio rekla da je političko pitanje o tome ko će nadgledati sprovođenje tog paketa pomoći i dalje otvoreno.


Na pitanje o izgledima za otvaranje posebnog računa radi osiguranja da novac za pomoć Grčkoj bude iskorišćen kako je i predviđeno, ona je odgovorila:


"U toku je priprema na tehničkom nivou. Ministri finansija će to podrobno razmotriti na svom sastanku. Pozdravljam otvaranje takvog specijalnog računa".


Očekuje se da ministri finansija evrozone na današnjem sastanku u Briselu odobre drugi paket pomoći za spasavanje Atine, što bi, kako se nadaju, podvuklo crtu pod višemesečnu pometnju oko Grčke koja je uzdrmala taj valutni blok i svetska finansijska tržišta , mada ostaje da se po pitanju te pomoći još mnogo toga uradi, preneo je Rojters.


Fekter je naglasila da će evrozona nastaviti da s pažnjom prati gde odlazi novac za spasavanje, ali je odbacila ideju o postavljanju evropskog "komesara" koji bi upravljao grčkim budžetom.


"Ne može jedna osoba uzurpirati budžetski suverenitet parlamenta, ali jedna može veoma dobro povezati pomoć koju neko daje sa uslovima i osigurati da se ti uslovi ispunjavaju. Svedoci smo u poslednje vreme da to u slučaju Grčke mora da bude strogo nadgledano", ukazala je ona.


Fekter je ponovila da nema govora o izbacivanju Grčke iz 17-očlane evrozone.


"Scenariji o mogućem izlasku Grčke su takođe prilično bolni. Oni svakako ne dolaze od ministara finansija evrozone ili šefova vlada . Ako bi se oni uopšte pojavili, morali bi da dođu od strane same Grčke", rekla je Fekter.


Francuski ministar finansija Fransoa Baroen je danas izjavio da ministri finansija EU imaju sve što je potrebno da danas odobre drugi paket pomoći za Grčku.


"Imamo sve elemente za postizanje sporazuma", rekao je Baroen za radio Evropa 1 pred sastanak ministara finansija evrozone koji počinje popodne u Briselu, na kojem bi trebalo da bude odobren drugi paket pomoći za spasavanje Atine od 130 milijardi evra (170 milijardi dolara), prenela je agencija AFP.


Američki ministar finansija Timoti Gajtner je u nedelju pružio podršku Vašingtona novim grčkim merama stroge štednje i rekao da podržava ideju o novom zajmu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Grčku.


"Pozdravljamo program ekonomskih reformi koji su dogovorili premijer Grčke i koalicione partije i javne podrške tom programu od strane velikih evropskih ekonomija ", navedeno je u saopštenju Gajtnera.


Parlament Grčke je odobrio niz mera, vrednih 3,2 milijarde evra, u zamenu za drugi paket pomoći za spasavanje , u okviru kojeg bi bilo otpisano 100 milijardi evra grčkog duga i obezbeđen zajam EU od 130 milijardi evra.


Grčka je u maju 2010. već dobila prvi paket pomoći od 110 milijardi evra, a MMF, koji je u okviru tog paketa dao Atini zajam od 30 milijardi evra, poslednjiih meseci nije najavljivao mnogućnost učešća i u drugom paketu.

Američki list "Volstrit džornal" je, međutim, objavio da MMF planira da u okviru novog međunarodnog paketa za spasavanje Grčke učestvuje sa 13 milijardi evra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου