Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Srbija slavi Dan državnosti

15.02.2012 07:00

BEOGRAD - Srbija će danas nizom svečanosti i u prisustvu državnog vrha zemlje proslaviti Dan državnosti, 15. februar, a centralna manifestacija biće održana u Domu Narodne skupštine.

Tom prilikom, predsednik Srbije Boris Tadić uručiće istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine, nauke...

Predsednik je odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu Patnica, doktora Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP i Vojske Srbije.

Na svečanosti će, kako je Tanjugu potvrđeno u Vladi Srbije, osim predsednika Tadića, besede imati Novak Đoković i Jovan Ćirilov. Centralnu manifestaciju obeležavanja Dana državnosti otvoriće predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja će u holu Doma Narodne skupštine otvoriti izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije". Jedan od eksponata biće i replika Sretenjskog ustava, koja će ostati trajno izložena u parlamentu.

Svečanost u Domu Narodne skupštine će direktno prenositi Radio-televizija Srbije. Prigodne svečanosti će danas, u sklopu obeležavanja Dana državnosti, takođe biti održane u Orašcu i Topoli. Premijer Mirko Cvetković položiće lovorov venac vlade i, uz visoke državne i vojne počasti, odati poštu voždu Karađorđu u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

Izaslanik Vlade Republike Srbije, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković položiće lovorov venac vlade u Marićevića jaruzi u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. U susret Danu državnosti u Beogradu i Novom Sadu priređene su izložbe "Srbija na karti Evrope i sveta", "Srbija - trajanje i pamćenje: izbor dokumenata iz Arhiva Srbije" i "Za ljubav otadžbine - patriotizam u srpskoj kulturi 18. veka".

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima. Istog datuma, na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες