Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

SRBIJA U EU: I NEMAČKA DALA ZELENO SVETLO

(15) Send to friend Print Utorak, 28. Februar, 2012.| Autor:

Sasatanak ministara spoljnih poslova EU počinje u 10, a odluka se očekuje do 13 sati


BEOGRAD - Istorijski trenutak.
Očekuje se da će danas ministri spoljnih poslova EU doneti odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata. I Nemačka je jutros saopštila da je Srbija ispunila zahteve i da je sada na Savetu EU da uzvrati. Naime, i Nemačka će dati zeleno svetlo za status kandidata za Srbiju.
Kako javlja TV B92 , sasatanak počinje u 10, a odluka se očekuje do 13 sati.
Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i predsednik Srbije Boris Tadić izrazili su sinoć nadu da će ministri EU danas odobriti Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji. Eštonova je u kratkoj izjavi novinarima posle razgovora s Tadićem odala priznanje predsedniku Srbije za državničku viziju, posvećenost evropskom putu i napretku Srbije.
- Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i zaista se nadam da će ministri danas učiniti korak napred - rekla je Eštonova.
 
Ona je istakla da je dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine bio prekretnica u naporima da se krene napred. Tadić je, podsećajući na dug put koji je Srbija prešla od 2000. do danas i izazove i probleme koje je na tom putu savladala, rekao da očekuje pozitivnu odluku ministarskog saveta.
 
On je takođe rekao da je srećan što je postignut dogovor u dijalogu Beograda i Prištine, jer on omogućava bolje uslove života za obične ljude.
 
- Region je mnogo patio, ali mi radimo sve što je moguće da rešimo probleme, što je posebno teško u uslovima tekuće krize. Mi delimo vrednosti EU i Srbija ostaje na tom putu - kazao je Tadić.
U Briselu su, osim predsednika Srbije, i Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Dušan Petrović

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες