Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Tadić: I Evropa i Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas, povodom vesti o ishodu dijaloga u Briselu, da je politika „i Evropa i Kosovo“, za koju je dobio podršku gradana Srbije, danas potvrđena kao jedina realna politika koja donosi rezultate, obezbeduje evropsku budućnost Srbije i cuva naše nacionalne interese.
Tadić je, kako je saopšteno, pozdravio dogovor postignut kroz dijalog o Kosovu po kome će Priština u regionalnim forumima biti predstavljena pod okriljem Rezolucije 1244 UN, što znači da Kosovo neće biti prisutno kao nezavisna drzava.
„Kosovo neće biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde. Republika Srbija je članica Ujedinjenih nacija, koja poštuje I Rezoluciju 12 44 UN koja garantuje suvereniet nad Kosovom, kao I odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja“, rekao je predsednik Tadić i podsetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.
„Mi nikada nismo imali nameru da bojkotujemo ili sprecavamo ucešce Pristine u regionalnim forumima, jer je u nasem interesu da se to omogući, kako bi Srbija kroz regionalne inicijative ovladala dodatnim uticajem na ekonomske i političke procese u pokrajini. Na taj način i naš narod na Kosovu moći će da ostvari zaštitu i prosperitet, kao i svi drugi građani našeg regiona, kroz regionalne inicijative i dogovore“, objasnio je predsednik Srbije.
Predsednik Tadić je istakao da će Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Pristine kako bi se pronašla kompromisna resenja za probleme koje tište obicne ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni zivot, a koja će biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih građana.
„Postignutim dogovorom politika „i Evropa i Kosovo“ koju sam vodio i za koju sam dobio podršku gradana Srbije prošla je ovaj istorijski test, cime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeduje evropsku budućnost Srbije, cuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistočne Evrope,“ podvukao je Boris Tadic.
Takođe, predsednik Republike smatra da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno clanstvo u Evropskoj Uniji sto ce otvoriti potpuno nove perspektive za nasu zemlju i sve građane

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...