Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

U Srbiji trinaesta žrtva zime,evakuisano 190 ljudi

U Srbiji je do sada 13 osoba umrlo od smrzavanja, i to je najnoviji tragični bilans talasa hladnoće i snežnih padavina koje su zahvatile zemlju, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.
U selu Padina kod Kovačice je pronađena mrtva starija žena koja se, prema rečima lekara, smrzla, precizirao je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije i dodao da je ta žena pronađena 7. februara uveče, ali da je prijavljena tek juče, kada je i policija obavila uviđaj.
Nikolić je podsetio da je i jedna žena poginula 7. februara u Paunovoj ulici 59 na Banjici u Beogradu, kada je sa krova pala veća količina snega i leda i usmrtila je na licu mesta.
U proteklom periodu je 190 ljudi spaseno. Spasavanja su svakodnevna i svakoga dana ih je sve više, a na teritoriji Brusa juče je spasena beba stara samo 20 dana, rekao je Marić.
On je najavio nastavak akcije pružanja pomoći ugroženim opštinama, podsetivši da je u 38 opština proglašena vanredna situacija.
Marić je istakao da je 88 teških mašina do juče stiglo na lice mesta, a od toga su 53 vojne i da više od 1.400 vojnika učestvuje u akcijama.
Svakog dana se obavlja putem helikoptera i doprema hrane ugroženom stanovništvu, rekao je Marić.
Marić je najavio da će danas ekipe Vojske Srbije izneti predlog za rešavanje problema leda na Ibru i da će biti i razgovora sa Direkcijom za vode o situaciji na Dunavu i ostalim rekama u Srbiji.
Sve opštine u Srbiji su juče dobile naftu iz robnih rezervi i novčanu pomoć koja je prethodno uplaćena na njihove račune, rekao je Marić.
U Novom Sadu i u Negotinu u šest sati minus 27 stepeni
U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Novom Sadu i u Negotinu, gde je u šest sati izmereno minus 27 stepeni.
Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Banatskom Karlovcu, u Smederevskoj Palanci i u Požegi je bilo minus 26, a u Somboru, u Zrenjaninu i u Sremskoj Mitrovici minus 25 stepeni.
U Kikindi i u Kruševcu je bilo minus 24, a u Valjevu, Velikom Gradištu i u Ćupriji minus 23 stepena.
U Kragujevcu je bilo minus 22, u Kraljevu minus 21, na Paliću, u Loznici i na Zlatiboru je bilo minus 20, a na Crnom Vrhu i u Dimitrovgradu minus 19 stepeni.
U Nišu je bilo minus 18, u Leskovcu minus 17, na Kopaoniku minus 16, u Beogradu minus 15 i u Vranju minus 14 stepeni.
U Srbiji će danas ujutru biti veoma hladno sa jakim mrazem, po kotlinama i nizim predelima mestimicno magla ili niska oblacnost. Tokom dana malo i umereno oblačno, hladno i suvo.
Krajem dana na jugozapadu i jugu naoblačenje i ponegde slab sneg na planinama. Vetar slab i umeren, pretežno istočni i jugoistočni.
Jutarnja temperatura iznosiće od minus 22 do minus 15 , a najviša dnevna od minus 13 do minus sedam stepeni, saopštio je Republički hidrometeoroloski zavod.
U Beogradu tokom dana malo i umereno oblacno suvo i hladno.Vetar slab jugoistocni. Najviša temperatura oko minus 10 stepeni.
Izgledi vremena za Srbiju u narednih sedam dana – do 16.februara:
Zadržaće se veoma hladno – ledeni dani. U petak prvo na jugu i jugozapadu, a do kraja dana i u toku noći u ostalim krajevima naoblačenje mestimično sa snegom.
Za dane vikenda i početkom naredne sedmice pretežno oblačno, mestimično sa snegom. Više padavina u subotu i to u južnim i centralnim krajevima, uz pojačan istočni vetar biće i vejavica i stvaranje nanosa u planinskim predlima. Krajem perioda manji porast temperature.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου