Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Valjevo grad bez buke

Prvi u Srbiji uvode kontrolu decibela
Valjevo - Po prvi put u istoriji Valjeva počinje primena gradske odluke o zaštiti od buke, pošto je grad na Kolubari podeljen na šest akustičkih zona, sa najnižim dozvoljenim nivoom buke od 50 decibela kod bolnice i u parkovima, odnosno najvišim nivoom od 65 decibela u centru grada. Nadležni objašnjavaju da je svrha merenja buke u Valjevu da se dođe do podataka gde je potrebna izmena režima saobraćaja, koji je jedan od činilaca koji prave buku veću od dozvoljene.
Najbučnija raskrsnica u Valjevu je ugao Karađorđeve i Vuka Karadžića
- Najniži dozvoljeni nivo buke je u područijima za odmor, rekreaciju, kod bolnice i u gradskim parkovima, danju 50, a noću 40 decibela. U turističkim područijima i u školskim zonama dozvoljeni nivo buke je 50, odnosno 45 decibela, u stambenom podučju 55 i 45 decibela, a u poslovno-stambenoj zoni i na dečjim igralištima 60 i 50 decibela.
 


Najviši dozvoljeni nivo buke je u gradskom centru i uz magistralne i regionalne saobraćajnice, tokom dana 65, a noću 55 decibela - kaže Mirjana Medulović, načelnica Odeljenja za urbanizam.

Što se tiče valjevske industrijske zone, tu nivo buke ne sme prelaziti graničnu vrednost buke u zonama sa kojom se industrijska zona graniči. Nivo valjevske buke, kao najpovoljniji ponuđači, meriće svojom opremom stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, na 12 lokacija u gradu, u tri intervala tokom dana.
 
Najviše buke dolazi iz kafića u centru
Ta njihova usluga na godišnjem nivou košta 75.000 dinara. Izveštaji koje dostave, dodaje načelnica, gradskim vlastima će koristi za nove urbanističke planove i izmene režima saobraćaja, s obzirom na to da su lokalni indikatori buke pokazali da je na najprometnijim raskrsnicama u Valjevu, poput raskrsnice Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića ili Bulevara vladike Nikolaja i obilaznice za Užice, nivo buke permanentno veći od 70 decibela.

Proizvođačima buke, privrednicima i ugostiteljima vlast je ostavila tri meseca da građevinski adaptiraju i izoluju svoje objekte.

- To znači da u svojim objektima ne mogu da instaliraju uređaje koji proizvode buku veću od dozvoljene, zanatlije poput kovača i onih koji rade sa bušilicama i drugim aparatima koji proizvode buku ubuduće to mogu raditi samo uz zatvorene prozore i vrata.
 

Kazne za prekoračenje buke
Gradska odluka o zaštiti od buke predvidela je novčanu kaznu od 50.000 do milion dinara za one koji ne poštuju dozvoljeni nivo buke u zavisnosti od akustične zone u kojoj se nalaze. Međutim, ukoliko se prijava, nakon izlaska na teren merača buke pokaže kao neosnovana, troškove njihovog rada snosiće onaj ko proizvođača buke prijavi.

Ugostitelji zvučnike ne mogu da iznose van objekata, u letnje bašte - kaže Aleksandar Janković, načelnik Odeljenja za komunalno-inspekcijske poslove.

Nadležni u Gradskoj upravi priznaju da su u Valjevu najveći izvori buke ugostiteljski objekti i muzika na otvorenom, ali kažu da je toj buci teško stati na put.

- Zavod iz Šapca nije angažovan da buku meri po specifičnim prijavama, već da izmeri opšti nivo buke u gradu.
 
Sem toga, ni zakon nije predvideo da komunalni inspektori i policajci nose neki uređaj kojim bi merili buku na licu mesta i kažnjavali u slučaju prekoračenja.
 
Zakon je predvideo da je moguće da reagujemo tek ako postoji prijava da neko proizvodi buku u kontinuitetu i tada bismo mogli da angažujemo ovlašćenu organizaciju za merenje nivoa buke i to opet samo uz znanje onog ko proizvodi buku - objašnjavaju načelnici.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....