Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Vojska čisti celu Srbiju

Oko 400 pripadnika Vojske Srbije sa 34 mašine čisti sneg u više gradova i opština u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.
Ovo su dame koje ne pričaju kako muškarci i žene treba da budu ravnopravne u svemu - već to i pokazuju. U stavu mirno skidamo kapu i kažemo odsečno - bravo!
 
Vojska pomaže u čišćenju snijega u Sjenici, Novoj Varoši, Bosilegradu, Prijepolju, Babušnici, Ivanjici, Malom Zvorniku, Nišu, Blacu, Kuršumliji, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Kraljevu, Pančevu, Požarevcu i Beogradu.

 
Načelnik Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Zvonimir Pešić rekao je da se vojska još u petak samoinicijativno uključila u čišćenje Beograda u koordinaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije.

Vanredno stanje proglašeno u 31 opštini

Zbog jakih snežnih padavina i niske temperature u Srbiji je do sada proglašena vanredno stanje u 31 opštini, a Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije pratiće tokom nedelje i poneeljka situaciju u zemlji i ako se utvrdi da je neophodno, doneće odluku o proglašenju vanredne situacije na području cele Srbije.

Prioritet su bili vojni objekti, Vojnomedicinska akademija, Dom Vojske i ulice Kneza Miloša i Birčaninova, gde je sneg čistilo oko 300 vojnika.

Pripadnici Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile od 2. februara angažovani su na čišćenju snega u opštini Mali Zvornik. Dozer Prvog pontonirskog bataljona čisti sneg na putnom pravcu Mali Zvornik - Radakova voda - Alibegovac - Samardžići. Do sada je ukupno očišćeno 12 kilometara puta, a rad otežavaju stalne padavine i niske temperature.
 
Pripadnici Komandnog bataljona Komande za obuku čiste sneg i održavaju put na deonici od Vojnog odmarališta Rajac do Slavkovice.
 
"Posle 27. januara, kada smo po teškim vremenskim uslovima uz snežne nanose od preko dva metra uspeli da probijemo deonicu do odmarališta Kolubare i omogućimo gostima odmarališta vezu sa ostatkom sveta, danas je najteži dan", rekao je desetar Ivan Ikonić.
 
Osim niskih temperatura najveći teškoće stvara novi sneg i tamo gde ima vetra vrlo brzo stvara nanose na kolovozu, otežava saobraćaj, a u planinskim predelima dovodi do zastoja. U najtežoj situaciji su udaljena sela do kojih mehanizacija teško stiže, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije. 
 

Beograđani opet u borbi protiv snega

Građani Beograda i danas su zainteresovani za čišćenje ulica od snega u glavnom grad i u redu ispred zgrade Starog dvora čekaju da se prijave. U redu za čišćenje ulica u Beogradu čeka više stotina građana, najviše mladih muškaraca.

Dnevnice za čišćenje snega su 1.600 dinara i isplaćuju ih omladinske zadruge i agencije. Za čišćenje snega sa ulica Beograda u subotu se prijavilo više od
1.500 građana
.

Organizatori akcije čišćenja snega su javna komunalna preduzeća "Zelenilo", "Gradska čistoća" i "Parking servis", a pomoći će i GSP tako što će obezbediti prevoz do udaljenijih delova grada.
 

JP Zelenilo angažovalo 525 radnika da čisti sneg

 
Javno preduzeće "Zelenilo Beograd" saopštilo je da je od šest sati ujutro angazovano 525 radnika na čišćenju snega sa mehanizacijom. Kako je saopšteno, čiste se trotoari i staze uz centralne saobraćajnice, kao i staze i trotoari u blokovskim i stambenim naseljima.
 
Nastavlja se i sa uklanjanjem snega sa staza, platoa, dečijih igrališta, stepeništa i trotoara u i oko parkova i skverova - ukupne površine 486.218 metara kvadratnih, i sa površina 122 stajališta javnog gradskog prevoza, piše u saopštenju.
 
Radnici "Zelenila" sneg čiste ručno i sa mehanizacijom, posipaju so, tresu sneg sa četinara, klupa i žive ograde. Kako je saopšteno, sneg će se čistiti neograničeno po smenama, sve dok za to postoji potreba

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες