Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Zabrana plovidbe Dunavom u četiri zemlje

08. februar 2012. 21:32 > 21:35
Četiri balkanske države, uključujući Srbiju, zabranile plovidbu Dunavom zbog mraza i velike količine leda. Sve veću zabrinutost izaziva otapanje snega, što je već uzrokovalo poplave i odnelo prve žrtve.
Vlasti u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji saopštile su danas da je doneta odluka o zabrani plovidbe, jer je oko 90 odsto površine Dunava prekriveno plutajućim ledom, prenela je agencija Asošijeted pres.

Velike snežne padavine i niske temperature koje su zahvatile Evropu od kraja januara i koje su odnele više stotina života i odsekle hiljade planinskih sela u balkanskim zemljama, sada su zaustavile plovidbu Dunavom, glavnim trgovačkim vodenim putem, dugim 2.860 kilometara.

Veliku zabrinutost izaziva opasnost od poplava kada sneg i led počnu da se tope, a u Grčkoj i Bugarskoj poplave su tokom prethodna dva dana odnele osam žrtava i poplavile desetine kuća.

Agencija navodi da su Dunav i Sava u Srbiji delimično zamrznute, sa velikim santama leda koje plutaju tim rekama, dok je u nekim delovima Dunava led debeo i do 15 centimetara.

Led za sada, dodaje američka agencija, nije ugrozio rad najveće hidroelektrane Đerdap. Zabrana plovidbe u Srbiji uvedena je i na rekama Sava i Tisa.

Poljsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je mraz odneo još šest života i upozorilo ljude da budu pažljivi prilikom korišćenja uglja za grejanje, nakon što se jedna osoba ugušila.

Temperatura u toj zemlji je u nekim mestima bila minus 32 stepena.

Bugarska vlada je današnji dan proglasila danom žalosti za osam osoba koje su stradale kada se, usled velikih kiša i otapanja snega, urušila brana, poplavivši celo jedno selo.

Poljska i Italija su odmah odgovorile na zahtev Bugarske za pomoć žrtvama poplava, a spremnost da pomognu izrazile su i Holandija, Belgija i Danska, rekla je komesarka EU za humanitarnu pomoć Kristina Georgijeva posle posete poplavljenih područja.

Američki ambasador u Bugarskoj tražio je od Agencije SAD za međunarodni razvoj da odobri pomoć bugarskom Crvenom krstu od 50.000 dolara za područja pogođena poplavama, naveo je AP.

(Tanjug

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...