Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Zaleđena" Srbija


BEOGRAD – U Srbiji su danas, zbog očuvanja elektroenergetskog sistema, nastavljena isključenja velikih industrijskih potrošača, čije delatnosti nisu od javnog značaja, zabeležene su i prve uštede energije, a elektroprivrednici i zvaničnici upozoravaju građane da maksimalno štede struju.

Elektrodistribucija Beograd isključuje sa mreže 30 preduzeća, velikih industrijiskih potrošača, a štednja započeta najpre redukcijom javne i dekorativne rasvete, sprovodi se isključenjem inustrijskih postrojenja u svim gradovima i opštinama, kao i na Kosovu gde su u toku višečasovna isključenja struje.

Javno preduzeće Elektrovojvodina smanjilo je isporuku električne energije za 55 proizvodnih pogona u Pokrajini i na taj način doprinelo da se potrošnja struje u poslednja tri dana smanji za 100 megavat časova, rekao je direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić. Samo u prepodnevnim časovim danas je isključivanjem privrede, na teritoriji Vojvodine je postignuta ušteda struje već od 30 megavata.

Zbog povećane potrošnje električne energije, na Kosovu su na snazi višečasovna isključenja struje, prema kategorizaciji potrošača koji su podeljeni u grupe "A", "B" i "C", tako da oni koji su u grupi C struju imaju četiri sata da bi naredba dva bili bez nje.

Apel za štednju struje uputili su i nadležni iz "Elektrokosmeta" koji su upozorili da bi jednočasovne redukcije struje na severu pokrajine, ako se nastavi sa neracionalnom potrošnjom, mogle da budu pooštrene.

Veliki potrošači struje u Podrinju poštuju mere štednje, a sprovođenjem mera štednje obuhvaćeno je 13 firmi, koje su isključene sa distributivne mreže. Većina drugih preduzeća je potrošnju smanjila na najniži nivo.

U Bajinoj Bašti je veći deo puteva i dalje neprohodan, nastavljena su isključivanja struje industrijskim potrošačima čija delatnost nije od javnog značaja. Zbog kvara na dalekovodu Cerje -Timotijevići jutros je 160 potrošača na području Bajine Baste bilo bez struje. U tim područjima, kako je rečeno, potrebna je dostava hrane, lekova, vode i stočne hrane.

Bajina Bašta je dobila 10 tona dizela i 5 miliona dinara pomoći od Vlade Srbije, a odobren je i zahtev za angažovanje dodatne mehanizacije za čije plaćanje će dobiti još 2,5 miliona dodatnih sredstava.

Opštine Ljubovija, Bajina Bašta i Mali Zvornik teško pogođene vremenskim neprilikama juče je posetio predsednik Srbije Boris Tadić koji je, apelovao na sve građane i institucije u zemlji da štede struju, upozorivši da je energetski sistem na granici izdržljivosti. Tadić je danas u poseti, takođe veoma ugroženim područjima Nove Varoši i Priboja gde razgovara sa predstavnicima Štaba za vanredne situacije.

Na području Kraljeva obustavljena je isporuka struje za 111 industrijskih potrošača, pa je potrošnja smanjena za 3,5 odsto, odnosno milion kilovat-časova, što je, kako se ističe, nedovoljno.

Direktor ''Elektrosrbije'' Kraljeva Slobodan Mihajlović rekao je da je elektroprivredni sistem pred kolapsom i upozorio građane da poziv na štednju, ''više nije apel, već vapaj''. Potrošnja struje bi morala da budu smanjena za sedam odsto, istakao je Mihajlović.

I na području Užica, isključenja industrijskih potrošača, već su dala prve efekte uštede električne energije. Gradski štab za vanredne situacije danas razrađuje dalji plan redukcije. Iz Štaba je upućen i apel svim građanima da maksimalno racionalno troše električnu energiju, jer postoji mogućnost da u narednoj fazi dođe do isključenja ostalih potrošača.

U Kragujevcu i drugim šumadijskim opštinama, koje strujom snabdeva "Elektrošumadija", za sada nisu isključena sa električne mreže preduzeća, kojima je ovih dana poslata preporuka da, koliko je to moguće, smanje potrošnju struje. Isključena je sva dekorativna i reklamna rasveta, a javna rasveta će biti uključivana kasnije, isključivana ranije, što će sve kontrolisati nadležne inspekcijske službe.

Redukcije su počele i u Čačku, a pored najvećeg dela ulične i dekorativne rasvete, prošle noći bilo je isključeno i više fabrika.

Potrošnja struje na elektrodistributivnom području smederevske "Elektromorave" nije smanjena u zadovoljavajućem obimu, upozorio je direktor "Elektromorav" Željko Jevtić.

U Smederevu za sada neće biti isključenja neurednih platiša, a na potrošače se apeluje da izmiruju svoje obaveze, kako ne bi dodatno ugrozili funkcionisanje elektrodistributivnog sistema.

Direkcija za izgradnju grada u Subotici, koja je zadužena za kompletnu javnu rasvetu, već dva dana sukcesivno isključuje određene delove rasvete, kako bi se ispoštovala preporuka Vlade Srbije o štednji i racionalnijoj potrošnji struje.

Kompanija SIMPO saopštila je da će radno vreme svih njenih prodavnica biti skraćeno zbog štednje energije, dok je Ušće Šoping Centar smanjilo potrošnju za 27 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju centra.

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da apeli najviših državnih organa i predstavnika „Elektroprivrede Srbije", nažalost, nisu urodili plodom i da nije došlo do dovoljnog smanjenja potrošnje električne energije.

U EPS-u pomno prate sve moguće efekte mera koje su preduzete i u zavisnosti od rezultata biće ``hitnih reakcija`` a Vladi Srbije predložiće i nove preporuke, kao što je proglašenje čitave sledeće sedmice neradnom za većinu zaposlenih.

EPS od juče primenjuje odluku Vlade o isključenju struje industrijskim potrošačima čija potrošnja nije od vitalnog značaja za javni interes. Ta odluka važiće za 2.000 privrednih subjekata u Srbiji.

Izuzetak od isključenja mogu biti samo privredni subjekti čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže.

U Srbiji i šesnaesta žrtva hladnoće

U Srbiji je do sada 16 osoba umrlo od smrzavanja, i to je najnoviji tragični bilans talasa hladnoće i snežnih padavina koje su zahvatile zemlju, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Marić je rekao da je u Srbiji nešto bolja situacija nego prethodnih dana, da je na terenu od proglašenja vanredne situacije 117 mašina upućeno u ugrožene opštine i da se polako putevi rasčišćavaju.

Marić je najavio da će danas celokupna akcija Sektora za vanredne situacije biti usmerena na organizaciju dopremanja hrane za ugrožena područja.

Prema zahtevima koji su opštinski štabovi za vanredne situacije uputili Republičkom štabu u dogovoru sa robnim rezervama distribucija hrane će početi već danas, a u nepristupačnim predelima dostavljaće se helikopterima, najavio je Marić.

On je najavio da je za danas za 15 časova zakazana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj će biti razmatran presek stanja, kada je reč o snežnim padavina, problematika leda na rekama i problematika štednje električne energije, odnosno definisanje predloga o neradnim danima za sledeću nedelju.

Marić je izrazio očekivanje da će pozitivni efekti rada, koji se već vide, nastaviti da se odražavaju i narednih dana, jer se broj ljudi koji su odsečeni od sveta postepeno smanjuje.

On je dodao da će se na sednici štaba razgovarati i o prevenciji od poplava i u tom smislu biće predstavljena informacija o tome šta je u preventivnom smislu urađeno prošle godine.

Marić je istakao da je i dalje vanredna situacija u 38 opština u Srbiji i da će se narednih dana videti da li će u opštinama u Vojvodini u Bečeju i u Sečnju ona ostati na snazi.

U ostalim opštinama ona će biti na snazi dok god se do poslednjih domaćinstava ne probije mehanizacija, rekao je Marić.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....