Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Zbog neslaganja oko mera štednje 43 poslanika bez mandata

Haos na ulicama Atine: Skupština usvojila mere štednje Video

Grčki parlament usvojio je sinoć paket mera štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći za sprečavanje bankrota zemlje, javlja Rojters. Pre glasanja, na ulicama Atine izbili su nasilje i protesti tokom kojih je povređeno 54 ljudi, a zapaljeno desetak zgrada, prenose agencije.

Grčki premijer Lukas Papadimos je, govoreći u parlamentu, istakao da takvom nasilju i vandalizmu nema mesta u demokratiji i da ono neće biti tolerisano, prenosi AP.

Grčka agencija ANA javila je da su povređene 54 osobe i da je zapaljeno više zgrada.


 

Anonimni napali sajtove grčkog premijera i policije
I hakerska grupa "Anonimni" dala je svoju podršku demonstrantima u Grčkoj.
Oni su danas napali sajt grčkog permijera, a nakratko su onesposobili i sajt grčke policije.

Nemiri su se proširili i na druge gradove u Grčkoj kao što je Solun. Agencije prenose da su u Atini i Solunu desetine radnji opljačkane. Policija je privela 37 izgrednika.

Papadimos je rekao da Grčka ne može da dozvoli sebi luksuz da u ključnim trenucima ima ovakve proteste.
 
Najmanje deset zgrada u centru Atine zapaljeno je večeras.
 
Hitna pomoć i vatrogasci teško dolaze na mesta gde treba da intervenišu i jer su u toku sukobi, a centar grada je u oblaku suzavca.
 
Jedna trospratnica je sasvim zahvaćena vatrom dok vatrogasci pokušavaju da je ugase.
 

Među zapaljenim zgradama su jedna banka, lokal jedne firme za mobilnu telefoniju, luksuzna prodavnica stakla i jedan strani kafe.
 
Nije jasno da li je u vreme podmetanja požara bilo nekoga unutra.
 

Sukobi se vode u čitavom centru grada, pošto je više od 100.000 demonstranata u protestnoj povorci došlo do Skupštine na skup protiv drastične štednje uz otpuštanje 15.000 ljudi iz državnog sektora privrede i uz smanjenje minimalnih, garantovanih plata i penzija za još 22 odsto.
 
Policija neprekidno ispaljuje patrone suzavca da rastera mlade pobunjenike koji je napadaju i demoliraju grad zapaljivim bombama, raketama za vatromet i komadima mermera otkinutih sa razbijenih fasada luksuznih hotela, banaka i robnih kuća.
 

  
"Veoma je malo ovakvih trenutaka u istoriji jednog naroda", rekao je ministar finansija Evangelos Venizelos i ukazao da je to "pitanje opstanka Grčke".
 
"Nije pitanje da li će plate i penzije biti smanjene, nego da li ćemo biti u stanju da isplatimo čak i te smanjene plate i penzije", dodao je on.
 

Nova smanjenja koje dolaze posle dve godine velikih gubitaka prihoda i povećanja poreza, i to usred duboke recesije i rekordno visoke stope nezaposlenosti, strani poverioci zahtevaju od Grčke da bi otpisali deo potraživanja i tako za oko trećine smanjili njen javni dug veći od 360 milijardi evra.
 

Zbog neslaganja oko mera štednje 43 poslanika bez mandata

 
Dve glavne stranke koalicione grčke vlade oduzele su sinoć mandate 43 svoja poslanika, jer nisu glasali za paket mera štednje, koji je usvojen u parlamentu kako bi se obezbedila nova tranša međunarodne pomoći i sprečio bankrot zemlje.

Socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 svog poslanika, čime je njihova većina u parlamentu, od ukupno 300 članova, sa 236 smanjena na 193 poslanika, javio je AP.

Treći koalicioni partner, desničarska partija LAOS, povukla se iz vlade u petak nakon što se njen lider javno usprotivio paketu mera štednje.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου