Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Парада и 7000 полицајаца

Драконске мере обезбеђења данашње прославе независности Грчке

Центар Атине блокиран уочи прославе дана независности
Од нашег дописника
Атина – „Ризична парада“-тако су овдашњи политичари окарактерисали овогодишњу прославу Дана независности Грчке и наложили драконске мере безбедности. Обележавање 25.марта  традиционалним војним дефилеом протећиће уз обезбеђење какво се не памти. Седам хиљада полицајаца имају задатак да у недељу  обезбеде сигурност политичког руководству на трибини и спрече било какве инциденте на празнику којим се обележава стицање независности од Отоманске империје 1832.године.
Генерална проба била је данашња традиционална парада ђака и ученика,студената, припадника ватрогасних бригада,војних музичара...
Све би изгледало нормално да ђаци, у знак протетса због политике владе и реформи у оразовању, нису поновили прошлогодишњи сценарио и опет окретали главу од трибине на којој се налазио министар образовања, Јоргос Бибињотис.
Из разлога безбедности сви прилази Тргу Синтагма на коме се одржавала ђачка парада били су затворени, све околне улице блокирала је полиција.У једном моменту дошло је до инцидента између полиције и синдикалиста образовних установа који су узвикивали пароле против владе и реформе образовања и покушали да пробију корднон.Полиција је ухапсила 23 људи.
„Неће бити никаквих изненађења,нећемо дозволити инциденте,полиција је добила прецизна овлашћења да дејстсвује енергично и спречи сваки покушај нереда”,прецизирао је министар заштите грађања Михалис Хрисохоидис.
Ово је прво велико окупљање после низа драстичних мера штедњи и економских споразума на које је пошла грчка влада како би испунила захтеве европских кредитора, добила обећани кредит и спречила банкрот земље.Народ је огорчен, степен социјалног незадовољства врло велики тако се дуго у политичком врху већало, да ли ове године параду уопште одржавати. У последњем тренутку је донета одлука да се не нарушава традиција.
Опозиционе партије су осудиле овакве мере безбедности назвавши Синтагму „санитарном зоном”.Чувени композитор Микис Теодоракис је у свом писму грчким медијима подсетио да је „25.март празник који припада народу,онима који се још увек боре за независност земље”.
Свегрчка федерација полицајаца критикује мере безбедности и поручује нацији да то „није њихова мисија.Незадовољство народа, огорчење због тешке сицијалне ситиуације не може се решити мерама притиска и застрашивања”,каже су њиховом саопштењу.
Ј. Павловић-Стаменић
објављено: 25.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου