Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

APOS i NOPS: Bojkot pumpi 15. marta


IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Beograd -- Dve najveće srpske organizacije potrošača pozvale su potrošače da 15. marta ne kupe ni litar goriva i tako iskažu protest zbog poskupljenja naftnih derivata.
 
Na bojkot kupovine naftnih derivata pozvali su Asocijacija potrošačkih organizacija Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije.
APOS navodi da je cena goriva od početka godine porasla za 10 odsto, što je povećanje cena od čak pet odsto na mesečnom nivou, jer niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže.
"Neka Svetski dan potrošača bude dan kada će sve benzinske pumpe biti prazne - makar na jedan dan. Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju Srbije", ističe se u saopštenju NOPS-a.
Benzinske pumpe prethodno su 5. marta bojkotovali taksisti i prevoznici iz Republike Srpske, dok je slična akcija sprovedena 22. februara u Hrvatskoj, ali je sudeći prema izveštajima novinara, bio bezuspešan. Naime,promet na hrvatskim benzinskim pumpama je pao zbog povećanja cene goriva, a ne zbog poziva na 24-časovni bojkot kupovine benzina.
Podseća se da je cena goriva na pumpama od početka ove godine povećana za 13 dinara i ističe da bi i pored poskupljenja nafte na svetskom tržištu gorivo moglo da bude jeftinije, kad bi se država i trgovci odrekli dela dobiti. 

"Država i trgovci nemaju nimalo sluha za običnog potrošača. Niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže", ističe NOPS. 

Pozivajući građane na bojkot kupovine goriva, APOS je ukazao da se tako pokazuje odgovornost, solidarnost i što je najvažnije -spremnost da se reaguje, jer je to jedini način na koji gradjani mogu da deluju. 

"Ovaj poziv znači istovremeno i ispit zrelosti za sve nas, kako bismo razumeli suštinu sopstvene snage kroz organizovano delovanje.Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju ove zemlje", naveo je APOS.

Treba nam Ministarstvo za zaštitu prava građana

Asocijacija potrošača Srbije je, povodom Svetskog dana potrošača, 15. marta, predložilo vladi da formira ministarstvo za zaštitu prava i interesa potrošača. 

Ta asocijacija, sa sedištem u Novom Sadu, zatražila je i formiranje nezavisnih gradskih zaštitnike prava i interesa potrošača, kao i da potrošači budu uključeni u donošenje i sprovodjenje politike zaštite potrošača, kao i razvoja novih proizvoda i usluga. 

"Omogućite osposobljavanje potrošača za ravnopravno učešće na tržištu robe i usluga. U planove i programe obrazovanja za sve uzraste uključite osnovne pojmove o potrošačkim pravima, finansijsko opismenjavanje, unapredjenje životne sredine i odgovornog poslovanja", istakao je APOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου