Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Aspirin može da spreči obolevanje od raka?



Svakodnevno uzimanje aspirina može da smanji rizik obolevanja od raka i da smanji verovatnoću njegovog metastaziranja za 40 do 50 odsto, ukazala je studija obavljena na Oksfordskom univerzitetu u Velikoj Britaniji.
Neke ranije studije su već ukazale da redovno korišćenje aspirina, čak i u maloj dozi od 75 miligrama dnevno, smanjuje dugoročni rizik umiranja od raka, ali da je za takav njegov učinak potrebno da se uzima tokom čak osam do deset godina, prenela je novinska agencija Rojters.

Sada je oksfordski tim kojim je rukovodio Piter Rotvel, utvrdio da aspirin u stvari i kratkoročno smanjuje rizik od raka. Naime, aspirin može da spreči rak u veoma ranoj fazi.

Između te faze i one u kojoj se pojavljuju simptomi bolesti mogu da prođu godine, pa je zato izgledalo da je dejstvo aspirina na ovom polju samo dugoročno. Ono što je sasvim novo jeste nalaz da aspirin može znatno da smanji rizik od metastaziranja raka jer dosad nije potvrđeno da i jedan medikament ima takvo dejstvo, istakao je Rotvel.

Već je ranije utvrđeno i korisno dejstvo aspirina na srce i krvne sudove, ali ono što baca senku na redovno korišćenje ovog leka je to što u jednom od 1.000 slučajeva izaziva stomačno krvarenje

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες