Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Лажне пензије ојадиле Грчку


Сумња се да је исплаћивањем социјалних принадлежности, које је илегално стекло 90.000 људи, грчка држава оштећена за више од две милијарде евра

Преваре испразниле државну касу Грчке: протести против смањивања плата и пензија (Фото Ројтерс)
Од нашег дописника
Атина – Мито и корупција у социјалним фондовима и министарствима дуги низ година су пунили џепове појединаца, до којих тек сада стиже рука закона. Десетак службеника из девет филијала највећег социјалног фонда ИКА ухапшени су под оптужбом да су учествовали у корупционашком ланцу кроз који је, фалсификовањем података о пензијама и условима за добијање бенефиција, држава оштећена за 30 милиона евра.
С обзиром на то да постоје индиције да је реч о савршено организованом процесу који је трајао деценијама и у који су биле укључене десетине службеника социјалног фонда широм Грчке, али и лекара, јавни тужилац дао је налог да се испита пословање у свим филијалама. Сумња се да је 90.000 пензија и бенефиција у Грчкој било лажно и да је кроз ове махинације држава оштећена за преко две милијарде евра.
Министар рада Јоргос Кутруманис је у парламенту изјавио да је установљено да је око 40.000 лажних пензија деценијама исплаћивано давно умрлим пензионерима или онима који за то нису имали услове. Новац који су узимали чланови породица мораће да буде враћен. Министар истиче да ће то бити тешко јер је реч о пензијама које су незаконито примане двадесет година, али да је крајње време да се рашчисте рачуни.
Према речима Кутруманиса, 50.000 људи је уз мито и корупцију себи обезбедило бенефиције на које немају право. Службеници ИКА из групе која је ухапшена сами су исписивали надокнаде за породиљско боловање, инвалидске додатке или су просто измишљали оно чега није било.
Држава није у стању да то више толерише и провере пословања свих социјалних фондова примарни су задатак, нарочито сада, како каже министар рада, када држава покушава да сузбије претеране буџетске издатке. Грчка мора да смањи трошкове у сфери социјалне заштите јер су кредитори проценили да за то има простора. У противном, каже министар, додатно ће се смањити пензије које су већ смањене за 40 одсто.
Хапшења су почела и у Министарству за развој. После привођења двојице високих функционера Дирекције за инвестиције, истрага је проширена на још око 100 запослених јер се сумња да су уцењивали бизнисмене и за крупно мито обезбеђивали олакшице.
И у овој сфери процес је трајао најмање две деценије, али Ана Диојамантупулу, која је преузела Министарство за развој после недавних измена у влади, захтева да се истрага доведе до краја, да се испита комплетно пословање од 2005. године и да се провере сви приватни рачуни запослених јер неће бити „недодирљивих”.
Утолико пре што је у Грчкој последњих година обелодањено неколико крупних корупционашких скандала у које су биле умешане како домаће, тако и стране компаније. Актери су били људи на позицијама министра, партијски функционери...
У скандал, који је недавно добио епилог, умешан је немачки произвођач „Сименс” који је одлуком грчког суда дужан да на име „решавања сукоба” државној благајни исплати 170 милиона евра. Немачки холдинг је признао да је грчким чиновницима плаћао вишемилионско мито до 2007. у замену за погодније услове пласмана робе, чиме је грчка држава, само од 1997. до 2002, оштећена за две милијарде евра. Суд никог није прогласио кривим, али је „Сименс” пристао да плати назначену суму јер је држава запретила да ће, наводно, тражити компензацију укупног губитка.
Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 16.03.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου