Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Микос Теодоракис („Грк Зорба“) позвао народ на општу побуну и револуцију




grcka3 Микос Теодоракис (Грк Зорба) позвао народ на општу побуну и револуцију
"Зар се нико не пита зашто земља срља у хаос?" (Фото: athensnews.gr)
Атина – Један од најпознатијих грчких композитора, Микос Теодоракис (86), познат по компоновању музике за филм „Грк Зорба“(1964.), али и „Серпико“(1973.), дао је јуче интервју за утицајни грчки лист „Аthens News“.
Иако је широј светској јавности познат највише по својим музичким делима, Микос Теодоракис био је истакнути борац против немачке окупације и владавине про-америчке десничарске војне хунте (1967 -1974).
Микос Теодоракис рођен је 29. јула 1925. године и још увек је политички активан и често заговара интересе левице за коју сматра да је у Грчкој систематски угњетавана још од Другог светског рата*.
*Подсетимо, на исход грађанског рата између левице и деснице у Грчкој (1946-1949) знатно је утицао прекид односа између Стаљина и Тита – Југославија је била главни финансијер комунистичког отпора и партије ККЕ, али након прекида односа између Југославије и СССР-а, грчки комунисти стали су уз СССР. Многи историчари и данас воде жестоке дебате да ли је тај потез био добар, из перспективе грчких комуниста. На крају је победила тзв. „Национална војска“ коју су подржавале САД и Британија. Од времена грађанског рата и пропасти комунистичке револуције, Грчка се налази у америчкој сфери интереса.
Након избијања грчке кризе Микос Теодоракис један је од првих истакнутих личности који је позвао грчки народ на револуцију. У разговору Теодоракис објашњава зашто је увођење мера штедњи „велеиздаја“ и на који начин би се грчки народ морао борити против ове неправде.
АН: Зашто сматрате одобрење програма мера штедње велеиздајом?
У 2009. Грчка је била на нивоу, узмимо рецимо бројку 100. У само две године, Троика, ММФ и наша влада спустиле су ту бројку равно на нулу и тада владу преузима премијер Лукас Пападемос. Зар се нико не пита зашто земља срља у хаос, упркос чињеници да нам стално говоре како нам Европљани шаљу милијарде евра? Где одлази тај новац?
Тај новац одлази равно назад у руке наших кредитора, док се државу и даље оптерећује новим кредитима и каматама. На тај начин је спољни дуг нарастао на 160% БДП-а, а након овог пакета од 130 милијарди евра отићи ће на 180% БДП-а. Ово је без преседана, то значи да ћемо бити везани, рукама и ногама, на ломачу спољњег дуга и камата идућих 150 година. Са којим правом политичке странке могу одлучивати за цели народ када представљају само мањину (за странку Пасок је гласало 6% бирача, странци „Нова Демократија“ дато је 20%), како себи они узимају за право да одлучују о следећих 100 година ове земље?
Влада је нелегитимна – једног дана ће се свима судити за велеиздају
АН: Какво је ваше мишљење по питању одржане парламентарне дебате око пакета спаса?
Нисам заинтересован за парламент који представља мањински део нације – сви заједно добили су мање од 50% гласова целокупног бирачког тела. Из перспективе Устава, они су нелегални и спроводе државни удар, баш као и представници војне хунте.
АН: Да ли би банкрот био боља опција за средњу и нижу класу?
Како неко уопште може говорити о банкроту у „будућем времену“, када смо већ апсолутно банкротирали – када се 423.000 радних места већ затворило и када је незапосленост прешла 20%. Зар не видите људе како копају по смећу и спавају по улицама?
Они који су нас свесно одвели у овај банкрот – Троика и наша влада – сада тврде како ће нас „спасити од банкрота“. То је нечувено!  Са овим новим меморандумом они легитимишу претходни (из 2010.) који није прошао јер није добио тро-петинску већину.
Професор права, Јоргос Касиматис, тврди како ни 300 парламентараца не могу доносити одлуке ове врсте, одлуке које се тичу националног интегритета. У складу са тим, имплементација меморандума је нелегална. Троика, чланови владе и сви политичари који су учествовали у одобрењу овог меморандума нису легитимни. Будите уверени, једног дана ће им бити суђено и биће кажњени због својих поступака.
Још од 50-их, о свим важним државним питањима у Грчкој одлучује искључиво САД – све наше странке постављене су и подложне Американцима
АН: Може ли левица срушити меморандум?
Не, не само левица, већ цео народ – од патриотске левице до патриотске деснице. Домовина. Грчка. Уједињени становници једног ће дана срушити ову неважећу владу, Троика и Меркел-Саркози партнерство.
Грчка је богата земља. Наш народ радан. Шта нам недостаје? Недостаје нам национална независност. Још од краја грађанског рата, још од 50-их, о свим важним државним питањима у Грчкој – дипломатији, одбрани, економији, политици – о свему одлучују Американци. Шта су политичке странке које владају Грчком? То су странке директно одговорне САД-у и само уз одобрење САД-а могу владати, а циљ им је левицу држати изолованом у углу.
Али, ипак, данас се патриотска левица буди. То су силе које су спасиле Грчку од нацизма, прво су се бориле против војне хунте , а затим за повратак демократије. Све то је истина, то је права истина која се покушава сакрити. Што се тиче двије владајуће странке („Нова Демократија“ и Пасок), оне су нас одвеле у дубоко задужење, у корупцију, у подложност ММФ-у и на крају – у катастрофу.
То је став који је данас јасан целом народу, према анкетама поверење странци Пасок и премијеру Јоргосу Папандреуу 2009. било је 44%, данас је свега 6%. Народ почиње да схвата све, буди се и протестује.
Ово је криза капитализма којим управља међународна мафија – крупни капитал купио је цело политичко вођство ЕУ
АН: Ко је крив за кризу – Грци, Немци и њихов модел или потпуна доминација тржишта?
Једина криза овде је криза међународног капитализма којим данас влада међународна мафија која се састоји од гигантских власника капитала и виртуелног новца. Капитал је очито купио целокупно европско политичко вођство – које није свесно да себи ставља омчу око сопственог врата. Европско вођство се данас понаша попут грабљивца, али већ сутра цела Европа ће постати жртва, баш као и ми сада.
АН: Шта ће се десити са политичким системом сада након што су бројни чланови парламента избачени из странака Пасок и НД?
Након што је одобрење Пасока према анкетама пало на свега 6%, исту судбину ће доживети и НД. Можда се појаве нове странке, али у суштини то су опет исти људи са истим замислима, људи који пристају да будемо подложна нација и да нама дословно владају стране владе.
Политички систем данас је као воз који иде својим путем, али воз који су поставиле и њиме управљају стране силе. Која је разлика да ли ће се вагони попунити неким новим странкама? Која је разлика ако се кондуктер-премијер промени? Воз не може скренути ни лево ни десно, волана уопште нема. Брзином и кочницама управљају странци. Данас нас возе равно у потпуни хаос. Једино решење је демолирати шине и изградити нове, које ће путовати тамо где грчки народ жели – ако народ икад дође у позицију да узме своју судбину назад у своје руке.
„Не брините, нећемо напасти зграду парламента. Направићемо то касније, када будемо спремни“
АН: Зашто нисте успели ујединити људе у анти-меморандумски фронт? Да ли је ваша нова организација, Еллада, створена управо да то и чини?
Манолис Глезос и ја позвали смо народ да изађе на улице Атине, то су и учинили. Стотине хиљада људи је протестовало. У паничном страху државни репресивни апарат нас је запрашивао отровним гасом, да нас побију.
Глезос је крај мене пао у несвест. Видио сам смрт пред очима, нисам могао дисати. Ипак, опоравио сам се и вратио на своје место, испред интервентне полиције и зграде парламента. Узео сам мегафон и рекао: „Не брините, нећемо напасти зграду парламента. Направићемо то касније, када будемо спремни“. Тада су почели да бацају хиљаде разних димних и шок граната на нас.
Дословно се смрачило од дима бомби и сузавца. Живот ми је спасила чињеница да сам носио маску. Што се тиче организације Еллада, све иде по плану и остварићемо циљ који смо зацртали.
АН: Да ли је уништење широм Атине било планирано? Постоји ли опасност од социјалне експлозије?
Покушало се застрашити људе. Да није интервентна полиција кренула на нас сузавцем и насиљем, милион људи би окупирало зграду парламента. Било је маскираних припадника полиције, који су се заједно са полицијом у униформама тукли против нас. Наравно, увек се ту нађу и разне банде, лопови и остали шљам чији је циљ искористити немире за пљачку.
Али у тој страшној ситуацији – када имате стотине хиљада демонстраната који се гуше у облаку сузавца и дима, настаје бес, гађење, љутња. Владајућа структура нас настоји престрашити и разјединити на све начине. Једина страна које је одговорна за пакао који се десио у Атини је политичко вођство – наша влада!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες