Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Здраве и скупе „зелене тезге”


После три године финансирања „контролисане производње поврћа”, и општина Ковачица приступа јединственом пилот програму у Србији

„Зелене тезге” имају више купаца (Фото M. Шашић)
Панчево – Петнаестак тезги на панчевачкој пијаци упадљиво се разликује од осталих: јаркозелене су боје и украшене кованим гвожђем. Купцима који превиде натпис на кецељама продаваца, који их упозорава да се овде продаје специјална роба, неће промаћи велика табла на којој пише: „Само овде можете купити поврће из контролисане производње“. Иако је на њима зелениш, по правилу, мало скупљи него на осталим тезгама пијаце, нико се не буни. Овде је више сталних муштерија но другде и све што се изнесе углавном не дочека подне.
Све је почело пре три године, када су стручњаци панчевачког Института „Тамиш“ предложили градској управи да финансира пројекат који ће бити добар пример свима који се баве повртарством. За почетак договорено је да се одабере 20 најбољих повртара из Глогоња и Банатског Брестовца. Уз њихов пристанак експерти Института почели су контролу целокупне производње и саветовање изабраних како производити квалитетно.
Најделикатнији део пројекта уследио је када је почело ненајављено узимање узорака са „зелених тезги“ на главној панчевачкој зеленој пијаци и њихова анализа у овлашћеним лабораторијама. Маја Судимац из Института „Тамиш“, која је од почетка део саветодавног тима, каже да је прошле године, на пример, урађено стотину лабораторијских анализа на пестициде и ниједан није био позитиван. Додуше, каже наша саговорница, два домаћинства искључена су из програма, али не због фелеричне производње, већ зато што су покушали продају својих производа ван Панчева, злоупотребивши при томе потврде о контроли својих производа.
Инжењер Никола Шкрбић каже да се приликом контроле поврћа примењују европски и светски стандарди, сажети у стандарду „Глобал ГАП“.
Иако су произвођачи и препродавци са панчевачке пијаце у почетку колеге са „зелених тезги“ гледали с подозрењем, уз помало оговарања, сваки је добар пример „заразан“, па су сада многи од њих заинтересовани да се прикључе програму контролисане производње поврћа. Никола Шкрбић и Маја Судимац кажу да ће пројекту ове године прићи од 15 до 20 нових произвођача, из свих преосталих села на територији града Панчева, а како се добар глас далеко чује, под окриље пројекта улази и 20 произвођача из општине Ковачица. Нажалост, пример је још увек усамљен и не примењује се нигде изван дела јужног Баната, тврде „Политикини“ саговорници.
– Потребно је време да наши произвођачи схвате да је нужно у повртарству, и не само њему, држати се строгих међународних стандарда. Ово је један од начина да схвате да је успостављање високих стандарда нужно и да њиховом применом бивају награђени – каже Никола Шкрбић.
Стручњаци Института „Тамиш“ кажу да се за улазак у пројекат „контролисане производње и продаје“ интересују већ воћари, произвођачи печурака и меда. Институт „Тамиш“, веле, може да се прихвати и тог посла, потребно је само наћи оног ко хоће и може да плати скупе лабораторијске анализе.
Протеклог викенда подршку пројекту „контролисане производње“ неочекивано је пружило панчевачко ЈКП „Зеленило“ које газдује пијацама. Обећало је сваком новом учеснику у подухвату, ако уз то региструје пољопривредно газдинство – четири месеца бесплатну пијачну тезгу.
Миодраг Шашић
објављено: 20.03.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...