Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Тројка тражи још штедње


Грчка нема пара за плате и пензије, а шест универзитета је пред затварањем

Грчкој предстоји ново стезање каиша: све више просјака на улицама Атине Фото Ројтерс
Од нашег дописника
Атина – Експерти „тројке” међународних кредитора захтевају од Атине нове мере штедње и испитују могућности додатног смањења потрошње.
Министар рада Јоргос Кутруманис прецизира да је више од 400.000 радника већ пет месеци без плате, да има проблема с исплатама пензија које ће додатно бити смањење за 12 одсто, да многи традиционални ускршњи бонус виде као спас и још се надају да ће бити исплаћен.
Међутим, међународни кредитори су неумољиви у захтевима да се Грчка држи обећања и у наредне две године расходе додатно смањи за 11,6 милијарди евра. ЕУ брине да ли ће Атина бити у стању да испуњава обавезе које је садашња влада преузела у замену за кредит од 130 милијарди евра и отпис дела дуга.
На потребу суштинских промена у политици конкретне примене усвојених реформи и мера штедње упозорио је функционер Европске централне банке Жорж Асмусен који подвлачи да ново политичко руководство мора да има храброст да спроведе болне мере без којих Грчка не може да преброди дужничку кризу и да извуче привреду из петогодишње рецесије.
Запад процењује да су политичке партије у влади тренутно заокупљене ванредним изборима који ће се вероватно одржати 6. маја и да је ослабила концентрација за испуњавање договорених мера.
Једна од њих, замена старих обвезница за нове, у оквиру споразума с приватним повериоцима који су отписали део грчког дуга, „завила је у црно” шест грчких универзитета који су, практично, остали без новца и који ће вероватно бити затворени.
На хитном састанку ректора је саопштено да је за оперативне трошкове остало само 33 милиона евра од 120 милиона, колико је 17 универзитета имало на депозиту код Банке Грчке и који су се „истопили” у процесу замене старих државних хартија од вредности за нове мање вредне. Шест универзитета остало је с празним рачуном, што значи да ће ускоро морати да буду затворени.
Колико је ситуација у образовању драматична, говори и податак да ће број бруцоша бити смањен за 50 одсто, да ће се наставити затварање специјализованих школа и да ће најмање 80 школа од идуће школске године бити укинуто. Званично је саопштено да ће универзитет у Пиреју уместо 1.800, примити само 900 студената. Исто је у Патри, Атини, Комотинију. Осамдесетак факултета, колико их има у целој земљи, примиће ове године само 70.000 бруцоша.
Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 29.03.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....