Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Валцер под лупом полиције


Хоће ли новосадски инспектори поднети кривичну пријаву због неодржаног музичког спектакла на Петроварадинској тврђави који је градски буџет коштао 14 милиона динара

Фото М. Мијушковић
Нови Сад – Ни валцера, ни обештећења, ни одговорних за превару која је у новосадском буџету направила рупу од 14 милиона динара, или тадашњих 175.000 евра! Ово је најкраћи епилог неодржане, гламурозно замишљене, тродневне манифестације „На лепом плавом Дунаву“, коју је бивша градска власт с Мајом Гојковић на челу уговорила 2008. године са београдским предузећем „Трејлер компани“. Хоће ли остати тако, или ће неко ипак „попити“ кривичну пријаву, зависи од истраге коју је последњих годину дана водила полиција.
Манифестација је требало да буде одржана од 19. до 21. јуна 2008. године на Петроварадинској тврђави, поводом Светског дана музике. Најављен је наступ оркестра Музичке школе „Исидор Бајић“, Војвођанских симфоничара, Бечке опере и спектакуларно извођење кантате „Кармина бурана“. Новац је авансно уплаћен на рачун „Трејлер компани“, сестринске фирме београдске „Комуне“, која је од града раније добила (укупно) око пола милиона евра за организовање наступа Стинга, Ероса Рамацотија и Бољшог театра.
Међутим, предвиђени спектакл је два пута одлаган, наводно због лошег времена, а једном због спречености уметника да наступе, при чему су пробијени сви рокови предвиђени уговором, па чак и анексима уговора. У међувремену, градска власт се променила, а нови градоначелник Игор Павличић одлучио је да преко суда затражи враћање новца са припадајућом каматом.
Привредни суд у Београду је 9. јуна 2009. године донео правоснажну пресуду против „Трејлер компани“, а 3. марта 2010. године, пленидбом са жиро-рачуна дужника, одредио извршење износа од 14 милиона динара, са законском затезном каматом почев од 15. априла 2008. године, и надокнаду трошкова поступка од 138.100 динара. До обештећења се, ипак, није могло доћи, јер је рачун предузећа био блокиран по основу претходних принудних наплата.
Уговор о сарадњи града Новог Сада и „Трејлер компани“ потписали су тадашња начелница градске Управе за културу Тијана Павлов и директор фирме Петар Вукашиновић. Они су, како незванично сазнајемо, саслушани у истрази коју је новосадска полиција покренула делом и због притиска јавности. Истрага је обухватила и „Комуну“, чији је рачун такође блокиран, као и поједине менаџере.
Посредством Интерпола, полиција је покушала да сазна да ли је „Трејлер компани“ имала уговорен посао са Бечком опером. Из аустријске престонице је прво стигао одговор да актуелни директор никада није био позван поводом организовања манифестације „На лепом плавом Дунаву“. Потом се више месеци чекало на одговор да ли је неко други уговарао сарадњу, да би се на крају разјаснило да је понуда стигла у Беч, али да посао није закључен.
Полиција је, такође, открила да је половина од 14 милиона динара потрошена, а да је друга половина пребачена на рачун на Кипру. Са колегама из ове острвске земље покушавају да утврде о чијем је рачуну реч. Да ли ће то бити довољно за коначно подношење кривичних пријава, које би могле бити квалификоване као злоупотреба овлашћења у привреди и прикривање кривичног дела, знаће се највероватније ускоро.
Мирољуб Мијушковић
објављено: 17.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...