Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Smanjen budžetski deficit Grčke



Budžetski deficit Grčke je u prva dva meseca 2012. više nego prepolovljen u odnosu na isti period lani, pokazali su danas zvanični podaci, što ukazuje da je ta zemlja počela da ostvaruje neke od svojih ciljeva štednje.
U saopštenju grčkog Ministarstva finansija se navodi da je budžetski deficit, odnosno razlika između vladinih troškova i prihoda na ime poreza, iznosio 495 miliona evra u januaru i februaru, što je znatno niže u odnosu na cilj koji je zacrtala vlada od 879 miliona evra i dvostruko niže od 1,05 milijarde evra iz istog perioda lani, prenela je agencija AP.

Pozitivan podatak o nižem deficitu je objavljen nedugo nakon što je danas grčka vlada imenovala Filiposa Sahinidisa, dosadašnjeg zamenika ministra finansija, kao novog ministra finansija, nakon što je njegov prethodnik Evangelos Venizelos pre dva dana dao ostavku da bi vodio socijalističku partiju PASOK na predstojećim izborima
Jautros je grčki parlament ratifikovao sporazum o novoj međunarodnoj pomoći, zahvaljujući kojoj će ta zemlja nrednih godina dobiti zajmove u ukupnoj vrednosti od 172 milijarde evra, od čega 130 milijardi evra iz drugog paketa pomoći, kao i još neisplaćeni deo sredstava iz prvog, vrednog ukupno 110 milijardi evra.

Grčka je prvu ratu pomoći od članica evrozone od 5,9 milijardi evra dobila u ponedeljak, dok je od Međunarodnog monetarnog fonda juče dobila još 1,6 milijardi evra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...