Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Stiglo proleće »


Proleće je stiglo na severnu Zemljinu poluloptu jutros u 6 sati i 14 minuta. Po svoj prilici biće sunčano i sušno, kažu meteorolozi, sa natprosečnim temeperaturama za ovo doba godine. 


Pored lepog vremena, proleće sa sobom donosi i manje probleme, pa se ovih dana Beograđani moraju boriti kako sa prolećnim umorom, tako i sa polenom.

Proleće kao da je prvo stiglo na pijace: sve smelije crvene se rotkvice i paradajz, zelene jabuke i salata, bele zumbuli i visibabe. Čak su i pčele počele da rade. Proradili su na ulicama i kratki rukavi, bermude, minići, bicikli i roleri, a bogami i sladoledi. Otvorena je sezona klupa, ali i beskompromisnih šetnji na početku beogradskog proleća 2012.
Časlav Stanojević, meteorolog najavljuje lepo vreme. "Ostaje stabilno, bez padavina, temperature ujutro oko 8 stepeni, dnevne 19-22, što je lepa temperatura za ovo doba godine i padavina neće biti".
Zbog viših temeperatura krvni sudovi se šire, što za posledicu ima pad krvnog pritiska. Zato treba znati preći na prolećni režim, poručuju lekari.
Aleksandar Bezar, načelnik opšte medicine doma zdravlja Vračar, savetuje da se uzima dovoljno tečnosti i vitaminski preparati i smanji unos teške hrane, crvenog mesa i masnoća, a naročito je fizička aktivnost je nešto što je apsolutno potrebno.
A s prvim prolećem, polen klopke Agencije za zaštitu životne sredine, već su u beogradskom vazduhu uhvatile 3 vrste polena preko graničnih vrednosti.
Mirjana Mitrović, šef odeljenja za praćenje monitoringa alergenog polena, Agencija za zaštitu životne sredine kaže: " To su pre svega leska, krenula je jova, tuje i čempresi, a evo polako kreću i breza i vrbe, tako da sugrađani koji su alergični već osećaju simptome i moraju biti na svojim terapijama".
Sa danima koji slede kreće i polen s topola, vrba, breze, jasena, bresta, a kako ih ima najviše ujutru-alergičnima se preporučuje izlazak po podne, i posebno posle kiše.
Proleće će trajati do 21. juna. Letnje računanje vremena u Evropi počinje u noći izmedju 24. i 25. marta. U noći između subote i nedelje časovnike u 2.00 treba pomeriti jedan sat unapred, na 3.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου