Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Vojna parada u Atini uz maksimalne mere bezbednosti

Hiljade policajaca zatvorile su danas ulice u centru Atine, a vojna parada povodom godišnjice grčke nezavisnosti od turske vladavine održana je uz do sada nezabeležene mere bezbednosti, zbog strahovanja vlasti od antivladinih protesta.
Prvi put je zatvoren najveći deo maršrute i zone gde se održava parada, uključujući prostor ispred parlamenta odakle političari i drugi zvaničnici posmatraju paradu, prenosi AP.

Ceremonija obeležavanja 191. godišnjice nezavisnosti Grčke od otomanske vlasti započela je tako što je predsednik Karolos Papuljas položio venac na Grob neznanog junaka ispred parlamenta, dok je vojni orkestar svirao nacionalnu himnu.



U tom trenutku grupa od desetak demonstranata je u dnu trga Sintagma izvikivala "Izdajnici", da bi ih odmah okružili specijalci koji su ih potisnuli nazad.
 
Demonstranti su se zatim razišli i parada je završena bez daljih incidenata.
Ratni veterani su prvi put bojkotovali paradu ove godine, objasnivši to nezadovoljstvom zbog vladinih strogih mera štednje.

U Atini je bilo rasporedjeno više od 6.000 policajaca, a prisustvo snaga reda pojačano je i u Solunu i drugim gradovima, prenose grčki mediji.

Juče su u Atini organizovane protestne šetnje studenata tokom kojih je bilo sukoba demonstranata i policije. Studenti i građani, nezadovoljni strogim merama štednje grčke vlade, protestovali su u centru Atine na trgu Sintagma, noseći grčke zastave na kojima je pisalo "Nije na prodaju", preneo je Rojters.

Grčka paradom obeležava godišnjicu rata za nezavisnost koji je počeo 1821. protiv vekovne otomanske vladavine.

Više sličnih javnih događaja u Grčkoj proteklih meseci obeleženo je demonstracijama, a prošlog oktobra vojna parada u Solunu obustavljena je usled protesta.

I sredinom februara izbili su nemiri u kojima su desetine zgrada zapaljene, a stotine radnji opljačkane u centru Atine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες