Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Нови смисао 1. маја



У савременој Русији Црвени Ускрс поново добија значење које је имао пре 123 године у Чикагу, постаје – дан борбе за права радника
Једна од ранијих првомајских парада у Москви (Фо­то Фонет)
Специјално за Политику
Москва – Још увек актуелни руски председник Дмитриј Медведев обзнанио је да ће, први пут после 90 година руске историје, лично предводити првомајски дефиле у Москви. Лидери совјетске државе, после смрти Владимира Иљича Лењина, као по правилу, дочекивали су параду на Црвеном тргу, поздрављајући учеснике испред Лењиновог маузолеја. Након распада СССР-а, дан међународне солидарности радника претворио се просто у „празник пролећа и рада”, и власт му никада није придавала посебну пажњу.
Жеља одлазећег шефа државе, и највероватнијег будућег премијера, да предводи параду може се објаснити неколиким разлозима.
Прво, услед светске финансијске кризе тај празник и у Русији поново почиње да поприма искључиво социјално-класни карактер. Поменимо да у Русији радничка удружења нису једнако развијена као у Европи, и за разлику од појединих држава ЕУ – Португала, Шпаније, Грчке – током свих посткризних година одржана је само једна званична обустава рада.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 30. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
Олег Бондаренко
објављено: 30.04.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου