Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Блокиран Дунав код Новог Сада



Нови Сад – Са три брода и најмање пет великих баржи, радници „Дунав групе агрегати“, некадашњег предузећа „Херој Пинки“, јуче у подне блокирали су Дунав један километар низводно од ушћа канала Дунав–Тиса–Дунав код Новог Садa. После запречавања мостова, путева, па и железничких пруга, на које су грађани готово навикли, ово је први пут да у Србији буде блокиран и међународни водни саобраћај. У Лучкој капетанији у Новом Саду, против организатора протеста, већ су поднели прекршајне, а најављују и кривичне пријаве.

Бродови који учествују у блокади усидрени су на пловном путу, који је на читавом току Дунава кроз нашу земљу на овом месту најужи. Радници „Дунав групе агрегати“, предузећа чији је власник бизнисмен из Руме Душан Боровица, тврде да бродове неће уклонити док им се не испуне основни захтеви: исплата шест заосталих зарада и уплата доприноса како би могли да остваре право на здравствену заштиту.

– Известили смо радио-станицом све бродаре који се крећу реком да је она запречена и да се зауставе. Једни су се усидрили код моста у Бешки, а други узводно од Новог Сада, код такозваног Камењара. Могу да разумем незадовољство радника, али немам оправдања за овакав потез. Ово је равно блокади међународног аеродрома, или међународног аутопута. С тим што запреке на друмским коридорима могу да се избегну заобилазним путевима, а ова на Дунаву не може – каже шеф Лучке капетаније у Новом Саду Борис Ореб.

Он истиче да је та капетанија поднела прекршајне пријаве против власника и капетана бродова, а да ће кривичне поднети полиција. Деоница Дунава код Новог Сада заиста је затворена за сва већа пловила: путнички брод остао је привезан на кеју, иако је требало да после подне отплови са туристима према Београду. Блокаду су успевали да заобиђу само мањи војни бродови, који имају нижи газ.

Члан Извршног одбора Синдиката „Дунав групе агрегати“ Миливој Шујдовић извинио се јуче због блокаде свим лађарима, али истиче да 470 запослених у овом предузећу немају другог начина да скрену пажњу на свој безнадежни положај.

– Нико од представника предузећа или власти није нам се обратио од понедељка, када смо почели штрајк. Очекивали смо да ћемо разговарати бар са послодавцем. Међутим, он се огласио кратко, путем медија, и изјавио да није тачно да нам дугују шест плата, већ наводно две-три. То је изазвало револт запослених, људи су се још више разбеснели и одлучили да радикализују протест – каже Шујдовић.

Он наводи да су запослени до сада три пута штрајковали, али да нису успели да се за своја права изборе синдикалним методама. Динамику исплате заосталих зарада, на коју се писмено обавезао, власник предузећа Душан Боровица није испоштовао. У међувремену, радници су се безуспешно обраћали и Мирославу Васину, секретару за рад и запошљавање у Влади АП Војводине, а од овог месеца више не могу ни да се лече о трошку здравственог осигурања.

Зграда „Дунав групе агрегати“ на Београдском кеју већ неколико дана је закључана, а на улазним вратима видно је истакнут натпис „Блокада“. Од генералног директора Машана Ерцеговића покушали смо и електронском поштом да добијемо коментар поводом најновијих бурних збивања у овом новосадском бродарском предузећу, али одговор није стигао до закључења нашег листа.

Мирољуб Мијушковић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου