Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ускршње литургије у црквама широм Србије



Патријарх српски Иринеј предводио јутарњу литургију у Саборној цркви у Београду


Патријарх Иринеј у Саборној церкви у Београду (Фото Д. Ћирков)
Српска православна црква и верници прославили су први дан Ускрса, највећег хришћанског празника који слави васкрсење Исуса Христа.

Обележавање Ускрса почело је поноћним, а настављено у недељу јутарњим литургијама у храмовима и црквама широм Србије, пренео је Танјуг.

У Саборној цркви у Београду другу, јутарњу Ускршњу литургију предводио је патријарх српски Иринеј који је поручио да је Ускрс један од највећих празника целог хришћанства, додајући да он представља победу живота, истине, правде, љубави и свега доброг што нас чини сличним Богу.

Литургији, која је завршена читањем Ускршње посланице и причешћем верника, присуствовали су бројни грађани, као и премијер Мирко Цветковић, заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић, шеф дипломатије Вук Јеремић, генерални директор „Србијагаса” Душан Бајатовић и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Света архијерејска литургија, поводом највећег хришћанског празника Ускрса, служена је и у православним храмовима широм Војводине.

Свечану Ускршњу литургију у Саборној цркви светог оца Николаја у Сремским Карловцима служио је епископ сремски Василије, уз саслужење карловачких свештеника и ђакона, у присуству многобројних верника.

На завршетку богослужења, старешина храма протојереј-ставрофор Велизар Живановић је прочитао Ускршњу посланицу патријарха српског Иринеја, а потом су верници приступили светом причешћу, које је обавио владика Василије.

Обележавање Ускрса православни верници Поморавља, Ресаве, Левча и других крајева Србије, почели суујутро окупљањима у портама храмова и манастира у којима су месни свештеници служили литургију, уз црквене хорове, и читали Посланицу патријарха Иринеја.

Поздрављајући се са „Христос воскресе” и „Ваистину воскресе” они су у храмовима, крај иконе Христа, остављали осликана јаја.

После јутарње литургије, у храмовима је прочитана Посланица, а многобројни грађани су се причестили после ускршњег поста.

Ускрс је обележен и литургијама у храмовима и црквама на Косову и Метохији и у Санџаку.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...