Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Привреда губи дах



Судећи по стопама раста бруто домаћег производа ми смо на самој ивици рецесије, али ако се томе дода висока незапосленост у питању су само нијансе дуготрајне економске кризе, упозоравају стручњаци


За гумаре у Руми пуне руке посла Фото Ј. Слатинац
Непознаница више нема ни за економисте. Србија је, по свему судећи, на самој ивици рецесије. Тужну економску стварност јасно осликава и званична статистика по којој је у трећем тромесечју прошле године бруто домаћи производ (БДП) десезонирано смањен 0,7, а у четвртом 0,3 одсто. Економска наука каже да рецесија почиње уколико је БДП у паду узастопно у два тромесечја.

За Небојшу Савића, професора на Факултету за економију, финансије и администрацију подаци о уласку Србије у рецесију нису никаква новост, јер по њему она се није ни опорављала.

– Од 2008. године Србија бележи минималан раст БДП-а. У 2010. од 1,8 и 1,6 одсто у 2011, али то не мења чињеницу да предкризни ниво из 2008. године још није достигнут – каже Савић.

Он упозорава да су по савременим схватањима проширени критеријуми за оцену тренутка настајања рецесије и да је то, поред пада БДП-а, и кретање (не)запослености.

– Данас се сматра да се из рецесије излази уколико се истовремено повећава и БДП и запосленост. На пример, у првом кварталу прошле године, БДП је код нас повећан, али истовремено је повећана и незапосленост. Сада је извесно да, уколико се узму у обзир оба критеријума, да смо у рецесији – каже Савић.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 18. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.

Ј. Рабреновић
објављено: 18.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...