Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ММФ се враћа у Србију




Одмах после избора разговори о финансијској подршци Србији биће настављени на техничком нивоу
Састанак министара финансија и гувернера централних банака у Вашингтону Фото Ројтерс
Од нашег сталног дописника
Вашингтон – Мисија Међународног монетарног фонда ће непосредно после избора доћи у Беогрaд, да би се на техничком нивоу наставили разговори о финансијској подршци Србији и сређивању њених финансија, изјавио је у Вашингтону Горан Радосављевић, државни секретар у Министарству финансија, који је овде, заједно са гувернером Народне банке Србије Дејаном Шошкићем, члан наше делегације на пролећном заседању ММФ-а и Светске банке.
После целодневних састанака са званичницима и експертима ММФ-а, Светске банке и Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) у петак и јуче, наша делегације је синоћ отпутовала из Вашингтона.
Према речима Радосављевића, представници ММФ-а поздравили су напоре Владе Србије да чак и у изборном периоду донесе програм и мере за учвршћивање фискалне стабилности државе.
Овога пута разговарало се само о техничким аспектима аранжмана, уз констатацију да ће, пошто ће раст у Европи бити нижи него што је првобитно очекиван, то успорити и економију Србије.
„Разговарали смо о јавном дугу, о дефициту и, наравно, пренели смо отвореност Србије да оно што је договорено прошле године са ММФ-ом, кад је реч о висини и дефицита и јавног дуга, остане на том нивоу”, каже Радосављевић.
„У разговорима са Светском банком усаглашено је да се негде већ током лета обезбеди 100 милиона долара подршке за реформе у Србији, под у овом моменту најповољнијим кредитним условима који се могу наћи у свету, а да нам се у другој половини године, негде у новембру, одобри још једна транша од 200 милиона, пре свега за реформу јавних предузећа”.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 22. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
М. Мишић
објављено: 22.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου