Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Французи гласају за Грчку


Ако Саркози оде у пензију, „Меркози” остаје без задњих точкова, а Европа добија шансу да отпочне политичку дебату о кризи


Ако не гласате за мене, прети Никола Саркози, Француска ће упасти у исте неприлике као Грчка или Шпанија.

Откако је ушао у историју као први председник Француске који је у првом кругу изборне трке добио мање гласова од противкандидата, Саркози покушава да Французима утера страх у кости.

У негативној кампањи која ће, како се процењује, пратити његов дискурс до другог круга 6. маја, Саркози тврди да ће судбина Грчке и Шпаније задесити и Французе, уколико уместо њега у Јелисејску палату доведу социјалисту Франсоа Оланда.

„Бићу немилосрдан”, најављује председник, док њему наклоњени „Фигаро” цитира поруку неименованог саветника да је „све дозвољено” и да Саркозијев табор „мора да исцрпи Оланда сталним нападима”.

Саркози је обећао да ће се пензионисати уколико не буде реизабран. Ако којим случајем буде још пет година у Јелисејској палати, каже да ће доследно спроводити политику договорену у договору са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Европа, међутим, све учесталије оспорава овај пакт, јер се у Португалији, Грчкој, Шпанији и Ирској показало да ригорозно стезање каиша гуши пацијента, уместо да га излечи.

У Шпанији влада десног центра јавно и званично подржава Саркозија, али приватно, како је процурило у Мадриду, све чешће се дебатује да би доласком Оланда споразум о ригорозној штедњи морао да претрпи измене.

Оланд је заговорник другачије економске политике: тражи да се промени темпо буџетских уштеда, омогући раст, драстично повећају порези имућнима а да се растерети обичан свет на који пада највећи терет кризе.

Доласком левице на чело Француске, незванична је оцена из неколико европских метропола, Стари континент би отворио политичку дебату о економској кризи која је до сада била пригушивана из Немачке.

Чак ни Берлин није више јединствен у бојкоту Оланда и подршци Саркозију. Многи су у Берлину свесни да је продор екстремне деснице са Марин ле Пен на челу уследио због Саркозијевих грешака.

Из Брисела је већ упућена порука Саркозију да се не игра са привлачењем присталица Националног фронта, јер су њихове идеје супротне европским вредностима.

Не само у медитеранским земљама, већ и у неким кључним чланицама ЕУ, почело је повољније да се гледа на могућност да Саркози оде у пензију и да дуо „Меркози” остане без задњих точкова. То би, како се коментарише у Паризу, Мадриду и Риму, значило повратак дебате и скидање окова са „више оловног него златног правила” о ригорозној фискалној дисциплини.

У очекивању резултата другог круга председничких избора, дебата о новој формули за излазак из кризе већ је почела, констатује у јучерашњем уводнику лондонски „Гардијан”.  Могла би да допринесе повратку поверења у ЕУ, како се незванично коментарише у Мадриду, где се тражи јавнија, јаснија и ефикаснија активност Брисела. Такво мишљење влада и у једном делу француског мњења, док им са Саркозијеве стране стижу страшне претње.

Грци су ипак највеселији због Саркозијевих пољуљаних изгледа да настави мандат. Један од атинских листова закључује да су „Французи у првом кругу гласали за Грчку”, мислећи на шансу коју има Оланд да промени или бар ублажи економску формулу дуета „Меркози”.

Зорана Шуваковић

објављено: 25.04.2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες