Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

НАТО довлачи појачање на север Косова



Одржавање председничких и парламентарних избора на Космету, а поготово најава председника Општине Косовска Митровица Крстимира Пантића да ће у општинама на северу Косова, Звечану и Зубином Потоку, упркос противљењу званичног Београда бити одржани и локални избори, алармирали су НАТО.

Тако ће ова војна алијанса у српску покрајину до краја ове недеље послати још 700 војника који ће појачати немачки и аустријски контингент. Они ће бити стационирани на пунктовима у Косовској Митровици и у албанским селима у општинама Звечан и Зубин Поток. Процена команде НАТО-а јесте да у случају било каквих етнички мотивисаних сукоба Еулекс не би имао довољно снаге и капацитета да заустави насиље.

Да је стање на северу Косова напето потврдио је и командант Кфора генерал Ерхард Древс који је апеловао на владу Косова да, имајући у виду последице, остане уздржана и не предузима акцију. У протеклих десетак дана, подсетимо, било је неколико међунационалних инцидената, од експлозије бомбе у насељу „Три солитера” до пуцања на Канцеларију српско-руског пријатељства у северном делу Митровице, туче Срба и Албанаца, блокаде путева.

У команди Кфора у Приштини је процењено да постојеће снаге нису довољне и зато је, како је казао портпарол ове мисије Уве Новицки, поднет захтев НАТО-у да појача присуство војника што је и одобрено.

.................................................

Цео текст прочитајте у штампаном издању од 26. априла. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.

Ј. Церовина
објављено: 26.04.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....