Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Порезници не признају судске пресуде




Пореска управа упорно настоји да наплати доприносе које власник фирме „Џентлмен” у Коцељеви не дугује па он гаси предузеће
Дуготрајан спор разјурио раднике
Око 1.500 пореских дужника држави дугују 359,3 милијарде динара, објавила је недавно Пореска управа. Од тога правна лица дужна су 345,9, предузетници 8,5, а физичка лица 4,9 милијарди динара. Поред тога, према подацима Пореске управе, дуг Фондовима за социјалне доприносе је око 230 милијарди динара. У овој државној служби кажу да је 54 милијарде динара дуга по основу доприноса могуће наплатити, и то некако наплаћују, а остатак је дуг предузећа у стечају и приватизацији, али им ,,закони забрањују наплату пореза и доприноса”. Благомир Јовановић, власник предузећа за израду конфекције ,,Џентлмен” у Коцељеви, указује да Пореска управа упорно настоји да од неких приватизованих предузећа незаконито наплати доприносе које она не дугују. Тако их онемогућава да раде, власнике приморава да гасе фирме, запослени остају без посла, а држава без пореза и доприноса.
Јовановић је 5. децембра 2002. године на аукцији купио до тада друштвено предузеће ,,25. Мај” у Коцељеви, а пет дана касније са Агенцијом за приватизацију потписао купопродајни уговор. Убрзо је покренуо производњу, вратио запослене, измирио све што је по закону био дужан и уговорио послове са страним и домаћим партнерима. Коначно, почела је и редовна исплата плата запосленима (повезан им је и стаж), и свих обавеза према држави, укључујући и поменуте доприносе.
Али, Пореска управа од 2007. године, кад је исплатио последњу рату, захтева од Јовановића да плати дуг купљеног предузећа по основу доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање за период до 31. децембра 2001. године. Највећи део се односи на 1999. годину.
– Од тада почиње мој ход по мукама – наставља своју причу Јовановић. После сваке опомене, усмено и у писмима Пореској управи доказујем да нисам дужан да платим тај дуг бившег ,,25. маја”. Подсећам надлежне у Пореској управи на Уредбу Владе Републике Србије. У њој пише да се сви јавни приходи, које држава потражује од приватизованих предузећа, доспели за наплату до 31. децембра 2001. године, намирују од приватизационих прихода. У случају да их приход од приватизације не покрива, отписују се. Указујем и на решења надлежних фондова да као власник купљеног предузећа ништа не дугујем, већ да потраживања од продатог ,,25. маја” Пореска управа треба да тражи од Агенције за приватизацију.
Но, ништа није вредело – тврди Јовановић. Пореска управа је остала при свом науму. Јовановићу доставља решења о принудној наплати и забрану располагања средствима, а на жалбе не одговара.
– Моја настојања да се спор реши без суда, остала су без успеха – каже Јовановић. – Писао сам и доказивао Пореској управи, обраћао сам се и њеном директору Драгутину Радосављевићу, али и Министарству финансија, Министарству економије, председнику владе, председнику државе... Пореска управа није уважила мишљење Министарства економије, као другостепеног органа у решавању спорова у приватизацији, а које смо добили по налогу председника владе.
Како ништа од наведеног није помогло да се неспоразум реши, власник предузећа био је приморан да 2008. покрене поступак за ликвидирање фирме, а после тога је Пореска управа тужила њега. Спор је окончан априла 2011. коначном и извршном пресудом да предузеће ,,Џентлмен” не дугује доприносе које од њега захтева Пореска управа.
Али, од извршне судске пресуде никакве вајде. Порезници и даље предузеће сматрају дужником, што ће сигурно угасити ову фирму. Јовановић је од Пореске управе, баш онако џентлменски, добио понуду, додуше усмену, да се нагоде. Да ипак, уз неке погодности, плати оно што није дужан.
Јовановић не пристаје на понуђени ,,компромис”. Тужиће пореску управу суду, са захтевом да му држава надокнади причињену штету због нарушеног личног угледа и предузећа, али и изгубљене добити, јер је морао да одустане од већ уговорених извозних послова.
А колико су запослени на губитку, зато што су остали без посла, и држава због ненаплаћених пореза и доприноса, то је већ друга прича.
А. Микавица
-----------------------------------------------------------
Порезници и даље ћуте
„Политика” је, као што то свето правило новинарства предвиђа затражила од Пореске управе Србије као друге стране да нам каже шта ће учинити по овом питању и када ће наш саговорник Јовановић добити информацију. На телефонску интервенцију, да се убрза добијање одговора, речено нам је да је молба за одговор прослеђена у пореску јединицу у Коцељеви која се и иначе овом причом и бавила. „Политика” није добила одговор, али да не воља буде већа – Потреска управа још ћути и о овом случају, који има много веће материјалне последице него што је новина ускраћана за одговор друге стране.
С. К. 
објављено: 28.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...