Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Сламка спаса за „Застава камионе”



Захваљујући амбасадору Србије у САД Владимиру Петровићу, у Крагујевац би ускоро требало да дођу представници „АМ џенерала”, америчке компаније познате по производњи војног возила „хамер”


Неборбено теренско возило произведено у Крагујевцу
Крагујевац – Када је коначно постало јасно да фабрику неће преузети италијански „Ивеко”, као дугогодишњи партнер и сувласник фирме, у „Застава камионе“ стигла је спасоносна вест, рекло би се у последњем тренутку за предузеће које годинама не успева да пронађе стратешког партнера који би зауставио даље пропадање и све извеснији крах некадашњег гиганта. Да све буде интересантније, информација о могућем спасоносном решењу за „Застава камионе“ стигла је с друге стране Атлантика, из САД, одакле би, ако све буде како је најављено, ускоро требало да стигне делегација „АМ џенерала“, компаније познате по производњи чувеног војног возила „хамер“.

Посету представника ове америчке компаније Крагујевцу уговорио је амбасадор Србије у САД Владимир Петровић, син некадашњег градоначелника Крагујевца и својевремено председника Народне скупштине Боривоја Петровића.

– У разговорима које сам водио са представницима ове компаније договорено је да „АМ џенерал“ формира групу стручњака који ће посетити „Заставу камионе“. Циљ је да се сагледају могућности наше фабрике, односно да се види могу ли „Застава камиони“ бити стратешки партнер у производњи војних возила, која би се пласирала у југоисточну Европу и на Блиски исток – изјавио је амбасадор Петровић за „Политику“.

До разговора амбасадора Петровића са представницима компаније „АМ џенерал“ дошло је након споразума о опремању наше војске америчким „хамерима“, који је са тамошњим властима потписао министар одбране Драган Шутановац. У питању је уговор о испоруци 17 „хамера“ за потребе Војске Србије, односно о наставку опремања Специјалне бригаде и јединица које се припремају за учешће у мировним операција под окриљем Уједињених нација. Опремање наших војних јединица овим возилом требало би да буде завршено најкасније до краја лета.

Наводећи да је обавештен о разговорима које је наш амбасадор водио са представницима америчке компаније, директор „Застава камиона“ Ђорђе Несторовић изјавио је да би ово предузеће релативно брзо могло да одговори захтевима било ког страног партнера који долази из исте бранше.

– Добро је што се говори о димензији стратешког партнерства, будући да нас из кризе може извући само таква врста сарадње. Истовремено, наша фабрика је, имајући у виду традицију дугу више од седамдесет година, спремна да испуни највише светске стандарде, па и кад је реч о производњи војних возила – поручио је директор Несторовић.

„Застава камиони“ постоје још од 1940. године, а рекордне 1991. у фабрици је произведено 7.000 камиона. Данас, међутим, стање у овом предузећу ни издалека није као током најуспешније године. Губитак тржишта и коопераната током деведесетих година прошлог века технолошки је уназадио фабрику, у којој данас једва да има посла за око 700 радника. Током неколико претходних година предузеће је напустило више од две хиљаде радника, а просечна старост оних који су остали је скоро 50 година.

– Долазак стратешког партнера унео би свежу крв у наше предузеће, запослили бисмо младе људе и обновили опрему. Сада је већ скоро извесно, „Ивеко“ неће доћи, али ако ту фирму треба да замени амерички произвођач „хамера“, онда немам ништа против – навео је Несторовић.

Крагујевачка фабрика се већ опробала у производњи војних возила, о чему сведочи и недавно направљени функционални модел новог теренског возила НТВ, које се може користити за превоз војника и војне опреме. Носивост возила је 4,5 тоне, има погон на сва четири точка и, изузев мењача и мотора, у целини је пројектовано у нашој земљи, у сарадњи „Застава камиона“ и Техничко-опитног центра Војске Србије. У току су теренска испитивања, а како нам је саопштено у фабрици, НТВ има више варијаната.

Бране Карталовић

објављено: 18.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...