Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Нови почетак Фијата у Крагујевцу



Фабрика аутомобила у Крагујевцу пројектована је за производњу око 300.000 аутомобила годишње, а тренутно је опремљена за производњу 200.000 возила.


Фијат 500 л из нове фабрике у Крагујевцу Фото АП
КРАГУЈЕВАЦ – У Крагујевцу је данас свечано отворена фабрика „Фијат аутомобили Србија” (ФАС), заједнички пројекат Владе Србије и италијанског „Фијата” и највећа инвестиција на тлу Србије у протеклих неколико деценија, вредна око милијарду евра.

Нови модел „Фијата” 500Л ће, како је најављено, са производних линија у Крагујевцу на тржиште кренути на јесен.

Свечаном отварању присуствовали су премијер Србије Мирко Цветковић и први човек групације „Фијат-Крајслер” Серђо Маркионе - који су 29. септембра 2008. потписали уговор о оснивању компаније „Фијат аутомобили Србија”, заједничког привредног друштва у којем гигант из Торина има 67, а држава Србија 33 одсто удела.

Цветковић је на церемонији уприличеној у фабричкој хали рекао да ће чињеница да се у Крагујевцу данас налази једна од најмодернијих фабрика аутомобила на свету подићи међународни углед Србије и донети профит „Фијату” и држави, као партнеру.

„Данас је свечани дан за Крагујевац, Србију и Фијат. Данас се окончава део нашег великог пројекта и почиње други његов део. Онај део који се окончао односи се на изградњу фабрике и могућност да она почне да производи аутомобиле, други део је да уложена средства почну да се враћају са значајним профитом”, рекао је Цветковић.

Према његовим речима, пројекат је успео зато што су у нега уложени огромни финансијски и људски напори „Фијата” и Владе Србије, и он одражава напоре Србије да пређе на концепт извозно оријентисане привреде.

Цветковић је изразио уверење да ће ова инвестиција бити подстицај за низ компоненташа који ће, поред око две и по хиљаде радника у ФАС-у, упослити око десет хиљада људи.

„Захваљујем Фијату што је одабрао да овде изгради фабрику и желим и Фијату и нама многе успехе, а Србији још много оваквих великих подухвата”, поручио је Цветковић.

Генерални директор групације „Фијат-Крајслер” Серђо Маркионе најавио је на свечаности да ће модел „500Л” на тржиште бити лансиран најесен, и да ће, осим у европске земље, бити извожен преко океана, односно у САД.

Маркионе је подсетио да су у Крагујевцу примењени најбољи стандарди на свету за елиминацију отпада и производњу највишег квалитета.

„Наша фабрка је много више од једне модернизоване фабрике. Желели смо да цео овај крај претворимо у модерну индустријску зону која ће привући нове инвеститоре”, рекао је Маркионе, који је изразио уверење у успех новог „Фијатовог” модела.

„Србија је поново узела своју судбину у своје руке: применила је реформе, спровела модернизацију инфраструктуре и створила привлачно окружење за стране инвеститоре”, рекао је Марконе објашњавајући разлоге због којих се „Фијат” одлучио баш за Крагујевац.



Осим Влади Србије, Маркионе је посебну захвалност изразио донедавном председнику Србије Борису Тадићу, без чије подршке, како је истакао, пројекат не би успео.

„Један од разлога што одржавам церемонију у фабрици је то што је ово примерен начин да се захвалим и запосленима и одам им признање због посвећености послу”, казао је Маркионе, који је додао да је недавно гледао документарну емисију о Новаку Ђоковћу и схватио да су њему својствена снага, одлучност и храброст заправо карактеристика српског народа, због чега је он спреман за велика постигнућа.

Гостима и радницима се обратио и генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара који је подсетио да је две и по хиљаде људи протеклих месеци свакодневно радило као тим да би данашњи дан био могућ, а модел „500Л” који ће бити произвођен у Крагујевцу назвао „заједничким чедом”.

„То је прелеп, простран, савремен и забаван аутомобил и сигуран сам да ће постићи велики успех којем се сви надамо”, закључио је Ферара.

Церемонији су, такође, присуствовали председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, потпредседница Владе Србије Верица Калановић, министар економије Небојша Ћирић, представници локалне власти, предузећа која сарађују са ФАС-ом, Српске православне цркве и дипломатског кора.

Фабрика аутомобила у Крагујевцу пројектована је за производњу око 300.000 аутомобила годишње, а тренутно је опремљена за производњу око 200.000 возила.

Комплекс у Крагујевцу простире се на око 1,4 милиона квадратних метара, од чега је више стотина хиљада квадрата под кровом, што је највећи објекат те врсте у југоисточној Европи.

Као подршка ФАС-у, у Крагујевцу су и традиционални Фијатови добављачи и кооперанти - „Мањети Марели”, СИГИТ, ХТЛ и „Џонсон контрол”, који су своје погоне изградили на месту бивше касарне у Грошници, а њу је за потребе компаније уступило Министарство одбране Србије.

Генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара раније је најавио да ће серијска производња модела „фијат 500Л” почети у погонима фабрике у Крагујевцу током следећег месеца.



Маркионе је почетком марта на светској премијери „фијата500Л” на Међународном салону аутомобила у Женеви рекао да ће наредне године „Фијат” продати 160.000 аутомобила новог модела.

Компанија „Фијат-Крајслер” је почетком фебруара саопштила да ће почетна цена модела „500Л” бити око 16.000 евра, а да ће се производити две бензинске верзије тог возила и једна с дизел мотором.

---------------------------------------

Дејановић: Добро је што се „Фијат” вратио кући

КРАГУЈЕВАЦ– Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је данашњи дан у коме је отворена фабрика „Фијат аутомобили Србија” изванредан и да је добро што се „Фијат” вратио кући.

„Ово је изванредан дан за Крагујевац, Шумадију, али и читаву Србију, јер без извозне привреде Србија не може да се стабилизује”, рекла је Ђукић Дејановић Танјугу.

Ђукић Дејановић, која замењује председника Републике, додала је да је сада „Фијат” на потезу, који треба да покрене и серијску производњу новог модела „500 Л"

„Ако планирани број аутомобила и крене и има све оне перформансе о којима смо данас слушали, сигурно да је дивно што се 'Фијат' вратио кући”, рекла је Ђукић Дејановић.

Танјуг
објављено: 16.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες