Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Borba oko đevreka: novi spor Grčke i Turske



Turska i Grčka svojim brojnim nesuglasicama dodali su i raspravu oko toga čiji je đevrek, pecivo koje se vekovima priprema i u jednoj i u drugoj zemlji. Istanbulska komora prodavaca đevreka (simita) traži da se taj proizvod zaštiti kao turski, pošto Grci tvrde da je to pecivo njihovo, poznato pod nazivom kouluri.

Povod za najnoviji spor otvorio je atinski list "Elefteros tipos", koji je pokušao da dokaže da je đevrek još od pre Hrista bio popularan i u Solunu i u Istanbulu. Prema tome, to je vezantijski proizvod, ali ni u kom slučaju nije turski. U Grčkoj to pecivo nazivaju "solunski kouluri".

U Istanbulu su te tvrdnje dočekali na nož.

- Đevrek (simit) je simbol Istanbula. To je deo turske kulture i za bogate i za siromašne. Postoji velika razlika između turskog i grčkog đevreka u načinu kuvanja i stavljanju susama preko njega - kažu u Komori proizvođača đevreka.

Turski institut za patente najavio je da je spreman da se uključi u ovu akciju, kako bi se zašitio djevrek, odnosno simit . Ali i u Grčkoj imaju svoje argumente gde se đevrek naziva solunski kouluri.

- Svako može da tvrdi da je đevrek njegov, ali istorijski je potvrđeno da datira iz doba Vizantije i da se tada zvao kolikou - objašnjavaju u Udruženju pekara u Solunu.

Atina i Ankara ne mogu da nađu zajednički jezik ni oko mnogih političkih pitanja: rešenja kiparskog problema, kao i pomorskog i vazdušnog razgraničenja na prostorima Egejskog mora. U poslednje vreme, i pored poboljšanja odnosa, nesporazumi se javljaju i oko druga sitnih pitanja. U Istanbulu su pre nekoliko godina oštro reagovali i kada je na jednoj priredbi u Evropskoj uniji baklava predstavljena kao tipičan dezert kiparskih Grka.Slično se desilo i oko lokuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου