Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Grčka dobija koalicionu vladu?



Atina -- Grčka će posle poslaničkih izbora 6. maja najverovatnije dobiti koalicionu vladu konzervativaca i socijalista, pokazuju tri ankete objavljene danas.



  Potvrđujući tendencije iz poslednjih meseci, ankete pokazuju da bi najviše glasova na izborima, ali ne i apsolutnu većinu - potrebnu za samostalno formiranje vlade, dobila konzervativca Nova demokratija Antonisa Samarasa (od 21,9 do 25,5 odsto).

Pobednik na poslednjim izborima, socijalistički PASOK je novembra bio primoran da pod poritiskom Evropske unije zbog pogoršanja socijalne i ekonomske krize, sklopi privremenu koalicionu vladu sa Novom demokratijom.

Socijalisti iz PASOK-a bi sada na izborima dobili između 17,1 i 19,1 odsto glasova, pokazuju ankete.

Neizvesno je međutim ko može biti budući premijer. Venizelos je po tim istraživanjima, izjednačen sa šefom konzervativaca Samarasom.

Venizelos bi dobio između 15,1 i 26,7 odsto glasova, dok bi za Samarasa glasalo između 15,5 i 25,8 odsto glasača, pokazuju rezultati tri ankete.

Isti rezultati pokazuju da je neizvesno da li bi decenijama ljuti politički neprijatelji - PASOK i Nova demokratija koji su se udružili po nalogu stranih kreditora da sprovedu rigoroznu politiku koju su nametnuli EU i MMF, mogli i da zajedno u budućem sastavu Skupštine imaju apsolutnu većinu.

Velika nepoznanica su neodlučni birači i oni koji će glasati iz protesta. Uz to, na predstojećim izborima učestvuje deset partija,dok ih je na pretnodnim, 2009, bilo pet.

Zbog loših iskustava sa koalicionim vladama, grčki izborni propisi su takvi da po "ojačanom proporcionalnom sistemu" favorizuju pobednika na izborima i formiranje jednostranačke vlade.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...