Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Grčka: U kampanji obećavaju i nemoguće



ATINA - SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”


Grčki političari u neprestanoj kampanji protiv svoje porazne prošlosti. Kamenos: Ni mrtav sa vojnicima svetskih bankara, koji kleče pred Šojbleom
KADA bi putnik namernik zalutao ovde, pa bio osuđen na gledanje grčkih TV-kanala, gotovo sigurno bi poverovao da se obreo u zemlji svetle budućnosti.

Zabuna bi bila potpuna kada bi se suočio sa reakcijama domaćina, koje se kreću od sarkastičnih komentara, čije značenje nije umesno prevoditi, preko gnevnih psovki, do odmahivanja rukom: pričaju šta im je volja, a ovde su lagarije besplatne.Zašto ljudi ne žele boljitak?

Zato što znaju da su pasivni posmatrači predizborne bajke u režiji i izvođenju dobro poznatih likova.

Kako se približava 6. maj mašta najvećih favorita za mesto premijera, lidera Nove demokratije Andonisa Samarasa i predsednika Pasoka Evengelosa Venizelosa, raste do neshvatljivih razmera.

Ni reči o ekonomskoj katastrofi, ogromnim kreditima, uništenoj poljoprivredi, nezaposlenosti, stotinama hiljada građana na ivici bede...

Liderski dvojac zapravo beži od sopstvene odgovornosti u sunovratu Grčke, jer su obojica proteklih decenija bili u različitim vladama važni igrači.

Samaras priča kako treba ”promeniti sve, a najpre model razvoja zemlje i način upravljanja”. Preti biračkom telu da dobro razmisli kome daje glas, jer su predstojeći izbori ”najvažniji, od glasanja posle pada Vojne hunte”.

U oportunizmu, praznoslovlju i populizmu ne zaostaje Evangelos Venizelos. Tek što je zauzeo poziciju šefa socijalističkog Pasoka, osuo je ”drvlje i kamenje” na prethodnika Jorgosa Papandreua. Distancira se, mada je svima poznato da je bio neprikosnoveni broj dva. Korpulentni Solunjanin ne preza od konstatacije da će ”ne bude li Pasok u novoj vladi nastati haos u zemlji”.

Novu demokratiju i Pasok trenutno podržava nešto manje od 40 odsto biračkog tela. Na prethodnim izborima za njih je glasalo 80 odsto.

Potencijalno najzanimljiviji partneri, sa izraženim koalicionim kapacitetom (oko 20 odsto), predsednik ”Demokratske levice” Fotis Kuvelis i prebeg iz Nove demokratije, koji je postao vođa ”Nezavisnih Grka” Panos Kamenos, odbacuju svaku mogućnost saradnje sa velikim.

Kuvelis je Samarasa i Venizelosa nazvao ”neodgovornim deliocima obećanja koji nude čekove bez pokrića i igraju se sa patnjama naroda, koje su oni prouzrokovali”.

Panos Kamenos je otišao korak dalje i izjavio da ”ni mrtav neće sa vojnicima svetskih bankara, koji kleče pred Šojbleom i čekaju naloge MMF-a”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου